Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok nappali tagozatos hallgatónak okoz gondot, hogy miként legalizálja a tanulás mellett szerzett jövedelmét. A néhány napja benyújtott adócsomagban van egy változtatás, aminek örülni fognak.

Számla után rohangálni időigényes, macerás, ráadásul költséges. A szülők cégén lógni nem lehet a végtelenségig. A szabályos munkaszerződés sem mindig optimális megoldás. Céget alapítani és vinni szintén nem egyszerű.

A tanulás melett dolgozó egyetemisták, főiskolások közül sokan választják a "katázást"  mert havi 50 ezer forint adótétel befizetésével letudható a jövedelemadó és a járulékok teljes köre.  Nem igényli különböző nyilvántartások vezetését, lehet szüneteltetni a tevékenységet, például vizsgaidőszakban. Így volt eddig.

A jövő évtől kezdődően viszont feleannyi közterhet fizetnek azok a nappali tagozatos hallgatók, akik tanulmányaik mellett kisadózóként, népszerűn nevén "katásként" vállalkoznak. A benyújtott módosítási javaslat szerint ugyanis 2018-től kezdődően főállásúnak nem minősülő kisadózónak számítanak. Az elnevezésnél is fontosabb, hogy hogy a jelenlegi 50 ezer helyett az alacsonyabb összegű  havi 25 ezer forint tételes adót kell csak megfizetniük havonta.