szerző:
MTI

Ausztrália részben a külföldieket foglalkoztató munkaadókra kivetett adókból finanszírozná fejlesztési terveit a kedden előterjesztett költségvetési tervezet szerint.

A canberrai kormány milliárdokat szán a 2017 júliusában kezdőd pénzügyi évben a foglalkoztatottság növelésére és a kulcsfontosságú szolgáltatások biztosítására.

Így például 5,3 milliárd ausztrál dollárt irányzott elő egy második repülőtér építésére Sydneyben, de a Brisbane és Melbourne közötti vasúti árufuvarozási vonalra 8,4 milliárd ausztrál dollárt akarnak költeni, de további milliárdok jutnának más közúti és vasúti projektekre is.

Emellett a kormány egyebek között telkeket adna lakásépítésekhez, csökkentené az első ingatlan megvásárlására szánt megtakarítások adóját és tovább szigorítaná a külföldiek ingatlanvásárlását.

A kiadások részbeni finanszírozására a kormány azt tervezi, hogy az öt legnyereségesebben működő banktól 6,2 milliárd ausztrál dollár különadót szed be a következő négy évben.

A külföldi munkaerő foglalkoztatói is újabb teherrel számolhatnak: a határozott idejű munkavállalásra feljogosító vízummal rendelkezők után évente 1800 ausztrál dollárt, a határozatlan idejű vízum birtokosai után pedig 5000 ausztrál dollárt fizethetnek majd.