szerző:
MTI

Ausztrália részben a külföldieket foglalkoztató munkaadókra kivetett adókból finanszírozná fejlesztési terveit a kedden előterjesztett költségvetési tervezet szerint.

A canberrai kormány milliárdokat szán a 2017 júliusában kezdőd pénzügyi évben a foglalkoztatottság növelésére és a kulcsfontosságú szolgáltatások biztosítására.

Így például 5,3 milliárd ausztrál dollárt irányzott elő egy második repülőtér építésére Sydneyben, de a Brisbane és Melbourne közötti vasúti árufuvarozási vonalra 8,4 milliárd ausztrál dollárt akarnak költeni, de további milliárdok jutnának más közúti és vasúti projektekre is.

Emellett a kormány egyebek között telkeket adna lakásépítésekhez, csökkentené az első ingatlan megvásárlására szánt megtakarítások adóját és tovább szigorítaná a külföldiek ingatlanvásárlását.

A kiadások részbeni finanszírozására a kormány azt tervezi, hogy az öt legnyereségesebben működő banktól 6,2 milliárd ausztrál dollár különadót szed be a következő négy évben.

A külföldi munkaerő foglalkoztatói is újabb teherrel számolhatnak: a határozott idejű munkavállalásra feljogosító vízummal rendelkezők után évente 1800 ausztrál dollárt, a határozatlan idejű vízum birtokosai után pedig 5000 ausztrál dollárt fizethetnek majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!