szerző:
hvg.hu

A szokásostól eltérő szabályok vonatkoznak azokra, akik tanulás vagy nyugdíj mellett dolgoznának, ahogy azokra is, akik munkaviszony mellett vállalkozók is.

Nem kevés olyan helyzet adódhat, amikor az embernek az általános szabályoktól eltérve kell fizetnie a társadalombiztosítási közterheket. Az Adózóna összegyűjtötte, milyen esetekben kell speciális szabályokra odafigyelni – különösen azoknak, akik vállalkozóként dolgoznak, miközben munkaviszonyuk is van, vagy épp közben tanulnak, netán nyugdíj mellett dolgoznak.

Annak például, aki a vállalkozása mellett munkaviszonyban is áll, két dologra kell figyelnie: a munkaviszonya munkaidejének el kell élnie a heti 36 órát, de fizetés nélküli szabadságon sem lehet. A munkaviszony mellett folytatott vállalkozó tevékenységnél a vállalkozó 7 százalék egészségbiztosítási járulékot, 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet, míg a vállalkozás 22 százalék szociális hozzájárulási adót. A munkaviszony után pedig 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot és a 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetni, a munkáltatónak pedig a 22 százalék szociális hozzájárulási adót.

De az összeállításból kiderül az is, hogy milyen szabályok vonatkoznak az iskola vagy a nyugdíj mellett dolgozókra. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!