szerző:
hvg.hu

A kettős adóztatást már több mint 80 országgal egyezmény tiltja, aki viszont év közben költözik, arra más szabályok vonatkozhatnak az országváltás után.

Már több mint nyolcvan országgal kötött Magyarország megállapodást, hogy az ott dolgozó magyaroktól ne akarjon mindkét állam adót beszedni, de még így is sok olyan országból származhat jövedelem, amellyel nincs egyezmény. Az Adózóna most összegyűjtötte, mire kell figyelniük azoknak az adózásnál, akik külföldön dolgoznak.

Fontos, hogy egy ember az adózás szempontjából csak egy országban tekinthető belföldi illetőségűnek, akkor is, ha mindkét helyen van lakása, netán állampolgársága is. Ha van egyezmény a két ország között, akkor az rendelkezik arról is, hogy az ilyen kérdéseket hogyan döntsék el – ha viszont nincs, akkor elvileg mindkét ország adóztathatja, a magyar törvény csak mérsékli ilyenkor a kettős adóztatást.

Aki év közben költözik el Magyarországról (márpedig a legtöbben persze nem január elsején kezdenek egy más országban), akkor a költözés előtt és után megszerzett jövedelem adókötelezettsége is eltérő lehet. De arról is rendelkeznek a szabályok, mi a teendő, ha az ember két ország között ingázik. A további részletszabályokról az Adózónán olvashatnak bővebben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!