szerző:
hvg.hu

Fokozott mérlegelésre tudja csak kérni a magyar cégeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium, ha az észak-koreai kereskedelemről van szó. Azt nem tudják, hogy kísérletre adnak-e el oda állatokat.

Igaz-e, hogy Észak-Korea állatkísérlet céljára kap állatokat Magyarországról – ezt kérdezte az MSZP-s Kiss László a kormánytól. A válaszban Magyar Levente államtitkár arról írt: a külügynek nincs, nem is lehet pontos információja arról, hogy magáncégek mit és miért visznek ki a diktatúrába, mert az adótitkot sértene. Annyi biztos, hogy a termék statisztikai kódja alapján élő emlős, arról azonban nincs a minisztériumnak információja, hogy az export célja állatkísérlet volna.

Az államtitkár arról is írt: a Külgazdasági és Külügyminisztérium az észak-koreai kereskedelmi kapcsolat „kialakításának vagy fenntartásának fokozott mérlegelését kéri a vállalkozásoktól”.

Nem ez egyébként az egyetlen magyar üzlet Kim Dzsong Un diktatúrájával: Észak-Korea 24,5 millió forintért ad el a magyaroknak szulfonamidokat, amelyeket bakteriális fertőzések kezelésére használnak. Mindez azután derült ki, hogy Donald Trump közölte, megszakítja a kapcsolatot minden országgal, amely üzletel Észak-Koreával. A külügy ekkor úgy reagált: ha ez ennyire fontos az amerikaiaknak, akkor megtalálják a megoldást, hogy magyar cégek ne adhassanak el semmit a diktatúrának, és ne is vásárolhassanak onnan.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!