szerző:
hvg.hu

Megváltozhat az adóellenőrzés rendszere 2018-tól, új szemléletre lesz szükségük a cégeknek.

Új szemléletre lesz szükségük a cégeknek az adóellenőrzéskor, ha nem akarnak kellemetlen meglepetéseket – közölte a Deloitte a napi.hu-val. Ha elfogadják azokat a törvénytervezeteket, amelyek már a parlament előtt vannak, 2018-tól könnyebbséget is kapnak az adózók, de ezzel együtt alapjaiban változhat meg a jogorvoslati rendszer.

Az adóellenőrzések hosszát most korlátoznák egy évben, csakhogy ha új érdemi információk érkeznek ez után, akkor új ellenőrzést rendelhetnének el. Vagyis hiába szabnak az eddiginél szigorúbb határidőt első ránézésre, valójában bármeddig el lehetne húzni a vizsgálatot. Az is fontos lesz, hogy az iratokat úgy tárolják a cégek, hogy mindent át tudjanak adni az ellenőröknek: ha elindul az ellenőrzés, 15 napon belül felhívják majd a társaságokat, hogy nyilatkozzanak az átadott iratok teljes körűségéről.

Az egyik legfontosabb változás azonban az lehet, hogy a fellebbezésben nem lehet majd olyan új tényt állítani, sem olyan új bizonyítékra hivatkozni, amelyről a cégnek még a határozat meghozatala előtt tudomása volt, de nem szólt róla.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!