szerző:
hvg.hu

"Már nem kellene életben lennem" - kezdődik az Under Armour látványos reklámja, főszerepben a szír Juszra Mardinivel, aki a bombázások elől menekült Németországba Budapesten keresztül. Azóta a vizes vb-re már sportolóként térhetett vissza a magyar fővárosba.

Az Under Armour reklámarca lett Juszra Mardini, ami abszolút érthető, hiszen a Szíriából elmenekülő 19 éves úszóé az egyik legmegrázóbb sztori a jelenlegi sportvilágból. Mardini és családja damaszkuszi lakásukat hátrahagyva menekült el a bombázások elől, majd Törökországon és Magyarországon át jutott el jelenlegi otthonába Németországba. Mardini itt építette fel újra úszókarrierjét, a riói olimpián már a menekültválogatott színeiben indult.

Mardini menekülése során Görögországba az Égei-tengeren át, egy zsúfolásig telt hajón indult, az átkelés közben azonban a motor megadta magát, így az úszó és lánytestvére két másik férfival a vízbe vetette magát, és több mint három órán keresztül tolta a csónakot, a leszboszi partig. 2015 nyarán pedig Keleti pályaudvar padlóján aludt, idén viszont már versenyzőként tért vissza Budapestre, a vizes vb-re.

Életéből hamarosan film és könyv is készül, de már ez az egyperces reklámfilm is megrázó az úszóról.

Horn Andrea Sport

Menekült úszólány: Megígértem magamnak, hogy egyszer visszajövök Budapestre

A szíriai polgárháború tönkretette az életét, de Németországban felépített egy újat Juszra Mardini, a fiatal úszó, aki a riói játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a budapesti vizes vb-n pedig a FINA zászlaja alatt indult. Nem először jár Magyarországon: két éve többször is a Keleti pályaudvar mellett, a földön éjszakázott, és csak egyetlen magyarra emlékszik, aki akkor emberszámba vette.