szerző:
hvg.hu

"Már nem kellene életben lennem" - kezdődik az Under Armour látványos reklámja, főszerepben a szír Juszra Mardinivel, aki a bombázások elől menekült Németországba Budapesten keresztül. Azóta a vizes vb-re már sportolóként térhetett vissza a magyar fővárosba.

Az Under Armour reklámarca lett Juszra Mardini, ami abszolút érthető, hiszen a Szíriából elmenekülő 19 éves úszóé az egyik legmegrázóbb sztori a jelenlegi sportvilágból. Mardini és családja damaszkuszi lakásukat hátrahagyva menekült el a bombázások elől, majd Törökországon és Magyarországon át jutott el jelenlegi otthonába Németországba. Mardini itt építette fel újra úszókarrierjét, a riói olimpián már a menekültválogatott színeiben indult.

Mardini menekülése során Görögországba az Égei-tengeren át, egy zsúfolásig telt hajón indult, az átkelés közben azonban a motor megadta magát, így az úszó és lánytestvére két másik férfival a vízbe vetette magát, és több mint három órán keresztül tolta a csónakot, a leszboszi partig. 2015 nyarán pedig Keleti pályaudvar padlóján aludt, idén viszont már versenyzőként tért vissza Budapestre, a vizes vb-re.

Életéből hamarosan film és könyv is készül, de már ez az egyperces reklámfilm is megrázó az úszóról.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Horn Andrea Sport

Menekült úszólány: Megígértem magamnak, hogy egyszer visszajövök Budapestre

A szíriai polgárháború tönkretette az életét, de Németországban felépített egy újat Juszra Mardini, a fiatal úszó, aki a riói játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a budapesti vizes vb-n pedig a FINA zászlaja alatt indult. Nem először jár Magyarországon: két éve többször is a Keleti pályaudvar mellett, a földön éjszakázott, és csak egyetlen magyarra emlékszik, aki akkor emberszámba vette.