szerző:
hvg.hu

A szenzorral felszerelt kapszula ellenőrzi, az orvos utasításainak megfelelően szedi-e gyógyszereit.

Sikertelen gyógyulás, elpazarolt gyógyszerek és kidobott pénz; a New York Times szerint évente 100 milliárd dollárba kerül, hogy a betegek nem mindig követik orvosaik javaslatait. Az új amerikai gyógyszerek és kezelések engedélyezéséért felelős Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tegnap hagyta jóvá az Abilify MyCite nevű digitális tabletta forgalmazását; a rezet, magnéziumot és szilíciumot tartalmazó kapszula a gyomor nedveivel érintkezve elektromos jeleket generál, melyeket egy érzékelő tapasz egy mobilalkalmazásba továbbít. A betegek okostelefonjukon, további négy személy (orvosaik, hozzátartozóik) pedig egy internetes portálon keresztül férhetnek hozzá az információkhoz. Az orvosok elsősorban skizofrénia, mániás depresszió, bipoláris zavarok, nyugtalanláb-szindróma esetében számítanak kevesebb visszaesésre, de a kapszula olyan hétköznapibb esetekben is segíthet, mint a krónikus fejfájás, hányás, álmatlanság, nyugtalanság vagy szorongás. Az Abilify MyCite ugyanakkor komoly etikai vitát generált arról, szabad-e „árulkodó” gyógyszert felírni a betegeknek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!