szerző:
hvg.hu

Bővülhet a panziók mérete és száma, miután egy rendeletmódosítás a nagyobb szállásoknak is lehetővé tette az átminősítést. Akár 60 milliós támogatásra is lehet pályázni.

A legtöbb panzió esélyessé válhat a pályázati támogatásra – írta meg a Világgazdaság. A korábbi több mint kétszeresére emelték a kategóriába sorolható szálláshelyek kapacitásának felső határát, ugyanis október 19. óta panzióként működhetnek a legalább tizenegy, de legfeljebb ötven ágyat kiadó, minimum hat, maximum huszonöt szobás szálláshelyek. Korábban tíz szobánál és húsz ágynál húzták meg a felső határt.

A panzióba sorolás feltételeinek módosítását a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció keretében a vidéki panziók korszerűsítésére és bővítésére október 19-től megnyitott pályázatok indokolták. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti titkára kifejtette: a szálláshelyfejlesztési konstrukció részeként a fővároson kívüli panziók fejlesztésére vissza nem térítendő támogatási források válnak elérhetővé 2030-ig, lehetővé téve, hogy azok megújuljanak és minőségi szintet lépjenek. A támogatás segítségével a kiemelt turisztikai fejlesztési régiókban megvalósuló beruházások a számítások szerint várhatóan 20 százalék körüli árbevétel-növekedést eredményeznek majd az adott szálláshelyeken.

A következő években nagyjából 300 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, a teljes keretből 150 milliárd forintot a kormány költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít. Több mint ezer panziót tart nyilván a KSH, és az utóbbi években a működő egységek száma a szezonális ingadozással együtt sem változott számottevően. Üzemeltetési engedélye módosítására mindenkinek lehetősége lesz, amire szükség is van, hiszen nem egy szálloda hirdeti magát most panzióként, és fordítva. Ám a pályázati támogatásra jelentkezőknek pontosan meg kell felelniük a kormányrendeletben előírtaknak, tehát e téren tisztul majd a kép.

A maximális támogatási intenzitás 70 százalék lehet, az elnyerhető támogatási összeg 5 és 60 millió forint között mozog.