szerző:
hvg.hu

A hulladékvadász.hu szakportál arról kérdezte az Országgyűlés Sajtóirodáját, hogy mennyi és milyen típusú szemetet termel az Országház.

A szakszerű és pontos válasz szerint , amelyet az mno.hu fedezett fel, az Országházban az alábbi típusú hulladékok keletkeznek:

kommunális,
szelektíven gyűjtött (papír, műanyag, üveg),
veszélyes anyagok (festékpatronok, szárazelemek, fénycsövek)
feleslegessé váló iratok,
karbantartás, felújítás során keletkező építési törmelék,
karbantartás, felújítás során keletkező újrahasznosítható hulladék.

A kommunális, szelektív és a folyamatosan gyűjtött veszélyes hulladék elszállítását az FKF Nonprofit Zrt. végzi. Az Országház az alábbi űrtartalmú gyűjtőedényekkel rendelkezik, amit a fővárosban szokásos rendben ürítenek.

Kommunális szemét:

4 db 1,1 m3-es edény minden hétköznap (ünnepnap is, ha hétköznapra esik).
1 db 240 l-es edény minden hétköznap (ünnepnap is, ha hétköznapra esik).

Szelektív:
Papír:  4 db 1,1 m3-es tartály heti 1 alkalommal.
Műanyag: 2 db 1,1 m3-es tartály heti 1 alkalommal.
Üveg: 1 db 1,1 m3-es tartály heti 1 alkalommal.


A kommunális hulladék szállítandó térfogatának csökkentésére hulladéktömörítő berendezést alkalmaznak. A feleslegessé váló iratokat (esetenként csíkokra vágást követően), a karbantartás és felújítás során keletkező újrahasznosítható – jellemzően vas- vagy rézcső – hulladékot értékesítik. Az építési törmeléket konténerben, lerakó telepre szállítják- írja a hulladékvadász.hu.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!