szerző:
HVG

A profi vállalkozók akkor is varázslatosan széppé teszik a megrendelőt, ha egyébként nem az.

Amatőr fotót bárki tud csinálni, már fényképezőgép sem kell hozzá. A mindig kéznél és kézben lévő okostelefonnal csak egy kattintás megörökíteni magunkat, másokat vagy érdekes helyszíneket. Ennek ellenére sosem látott virágzását éli Kínában a professzionális fotózás, noha a szolgáltatás egyáltalán nem olcsó. Kiváltképp nagy az igény az online álláskereséshez – a Kínában is népszerű LinkedInen és a 51job.com-on – használható, a jelölt legelőnyösebb vonásait némi sminkkel és utólagos retussal kiemelő portrékra és az úgynevezett glamourfotókra. Ezek sajátossága, hogy varázslatosan széppé, különlegessé teszik a megrendelőt, még akkor is, ha az illető valójában híján van a fotómodellséghez szükséges természetes adottságoknak.

A „glamour” előállításában profi stáb játszik a fotós kezére: fodrász, sminkes, öltöztető adjusztálja a kuncsaftot, végül photoshopos retusálással teszik tökéletessé a kegyes szemfényvesztést. A műtermi pózolásra nemcsak a házasulandó párok, hanem a fiatal lányok és nők is könnyen találnak nevezetes alkalmat, születésnapot, évfordulót. Már a tengerentúlra is eljutott a különleges fotózás híre, így a Kínában turistáskodó külföldiek közül is mind többen fizetnek be egy egzotikus fotókalandra.

„Az unokák is látni fogják” igényével készülő produktumot előállító franchise-hálózat, a Pretty Vénusz Városi Fotóstúdió nagyjából 60 ezer forintnak megfelelő összegért egy húsz képet tartalmazó albumot nyújt át a megrendelőnek. Az ügyfél négy különböző kosztümös „szerepet” választhat a  bőséges kínálatból, akár mongol hercegnőnek vagy kínai operaénekesnek is beöltözhet. Ezután jön az átváltoztatóművész, aki legalább egy órát bíbelődik minden egyes kosztümhöz a megfelelő hajköltemény és arcfestés előállításával. Különösen nagy türelmet igényel a hagyományos kínai frizura „felépítése”, amelybe vendéghajakat és számos díszítőkelléket illesztenek – ezek súlya a négy kilót is meghaladja. A mindössze néhány selyemszalagból álló – éppen csak a test kritikus domborulatait takaró – opera-énekesnői outfithez testfestés is dukál, ám azért már némi többletjüant számítanak fel. A fotós mind a négy kosztümös külsőről legalább 40-50 digitális felvételt készít, hogy legyen miből kiválasztania a legjobb húszat, ami az albumba kerül.

A fotómodellkedésben járatlan ügyfeleket szorgosan instruálja is, hogy milyen testhelyzetet vegyenek fel, hogyan tartsák a kezüket, merre fordítsák a fejüket. Az aprólékos, többszereplős munka egy egész napot, 10-11 órát is igénybe vesz, így akinek sietős a dolga, jobb, ha bele sem fog a glamouralbum elkészíttetésébe. Időt kell szánni az előkészítésre és az utómunkálatokra is: jó előre be kell jelentkezni a kiválasztott stúdióba, a fotózás után pedig két-három hetet is igénybe vehet a képek kiválasztása, photoshopolása, albumba rendezése. Internetes képválogatásról szó sem lehet, a felvételek digitális eredetijét nem kapják meg a megrendelők, így a sokszorosítás lehetősége szigorúan a vállalkozók kezében marad. A generációkon át népszerű, máig állami tulajdonban lévő két pekingi fotóműterem, a Zhongguo és a Dabei eközben megmaradt a hagyományos portfóliójánál. Hozzájuk nem lehet előre bejelentkezni, az utcáról betérőket érkezési sorrendben szolgálják ki – de csodás átváltoztatást sem lehet kérni tőlük. Így nem meglepő, hogy a fiatal ügyfelek inkább a rugalmasabb magánvállalkozásokra mosolyognak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!