szerző:
hvg.hu

Akár év közben is dönthet úgy egy cég vezetése, hogy másképpen adózna, mint addig. De ez kötelezettségekkel is jár.

Mit tehet az a cég, amelyik taósból kivás, katás vagy evás lesz? Ennek a részleteit foglalta össze az Adózóna.

A társasági adóról a kisvállalati adózásra év közben bármikor át lehet térni. De ha egy cég ezt választja, az áttérés napjával új üzleti éve keletkezik. Ezért ezt a napot mérlegfordulónapnak tekintve beszámolót kell készíteni, azt közzé kell tenni és letétbe kell helyezni. A beszámolót könyvvizsgálóval ellenőriztetni kell.

A kisadózó vállalkozásra hasonló szabályok vonatkoznak, csakhogy ezek nem alanyai a számviteli törvénynek. Kizárólag a bevételeiről kell nyilvántartást vezetni, ez pedig a bizonylatok megőrzésével is teljesíthető. A lezárt üzleti év adatai alapján meg kell viszont állapítani a kisadózó vállalkozások tételes adójának alkalmazására áttérő adózónak a társasági adót. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!