szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár 10 millióba forintba is kerülhet a kazáncsere, de a garanciális időn belül is megtérülhet.

A fűtési költség akár meg is felezhető egy jól megtervezett, minőségi kazán beépítésével. A beruházás díja pedig látványosan csökkenthető, ha az ingatlantulajdonosok a lakástakarékpénztári megtakarításból fedezik mindezt. „Az energiafelhasználás mértéke- és vele együtt az energiaszámla - akkor csökkenhető a leginkább, ha az épület hőszigetelésében, nyílászáró-cseréjében és a hőtermelő berendezésének (fűtési rendszerének) rekonstrukciójában rejlő megtakarítási lehetőségeket egyaránt kihasználjuk” – vallja Versits Tamás okleveles épületgépész mérnök. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesület elnökének tapasztalatai szerint egy jól megtervezett és kivitelezett kazán- és fűtőtestcsere a készülék garanciális idején belül is megtérülhet.

Társasházaknál még látványosabb lehet az energiamegtakarítás. Versits annak a 20 lakásos budai társasháznak a példáját hozza fel, melynek két régi, nagyteljesítményű házközponti kazánja közül az egyik tönkrement, a másik pedig akadozva működött. A kivitelező cég három, egyenként 60 kW-os korszerű kondenzációs - és igen drága - kazánt épített be a régiek helyére. A pontosan méretezett teljesítmény lehetővé tette, hogy a régi gázórát is kisebbre cseréljék. A beavatkozás során kicserélték a ház használati melegvíztárolóját, teljesen felújították a szerelvényeket és kifestették a kazánházat is.

A teljes beavatkozás kicsivel több mint 12 millió forintba került, amit a társasház számvizsgáló bizottsága először sokallt – mindaddig, amíg be nem igazolódott, amit a berendezéseket szállító cég és a kivitelező is prognosztizált: a korábbi 36-38 ezer köbméteres éves gázfogyasztás 24-25 ezerre esett vissza, mely a kedvezőbb földgázárakat is figyelembe véve évi közel 1 millió forintos megtakarítást jelentett. A lecserélt gázóra miatt az alapdíj is lefeleződött, amiből további évi 1 millió forint megtakarítása származik a társasháznak. Összességében a beruházás hamarabb fog megtérülni, minthogy lejárna a készülékekre és a szerelésre kapott 10 éves garancia.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!