szerző:
hvg.hu

Az elmúlt húsz évben soha nem voltak ilyen nyitottak a lapok a KAP-ban.

Gödöllőn találkoztak az Európai Bizottság szakértői, akik új elemként jelentették be, hogy a közös agrárpolitika (KAP) egyes intézkedéseinél az unió jobban megosztja a felelősséget a tagországokkal – írta a Világgazdaság. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak annyi uniós szintű előírás lesz, amennyi okvetlenül szükséges, a megvalósítás feltételeit a helyi sajátosságokhoz jobban igazodó KAP-stratégiai terv kidolgozásán keresztül az adott tagállamok határozzák majd meg.

Előtérben marad egyébként a fiatal gazdák támogatása, a nemzedékek közötti tudástranszferre, emellett az innovációra alapozott beruházások ösztönzésére, a termelői együttműködések megerősítésére és a környezetvédelemmel, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések előtérbe helyezésére kerül a hangsúly. 

Az élelmiszer-gazdaságot belülről nem ismerők számára soknak tűnik, hogy a KAP viszi el a teljes uniós büdzsé mintegy 38 százalékát, nekik tehát be kell mutatni, hogy a mezőgazdaság támogatása egyéb társadalmi hatásokkal is jár – emelték ki a bizottság szakértői. A KAP-reform ügyében folytatott előzetes konzultáción 300 ezren fejtették ki véleményüket, ebből az derül ki, hogy az agrárpolitika egyre inkább elmozdul a társadalmi és a szociális elvárások felé.

2018-ra a Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 395,4 milliárd forint uniós támogatást irányoztak elő. Ez nagyjából megegyezik a korábbi években kapott támogatási összeggel, mely 2014 óta mindig 395 milliárd forint felett volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!