szerző:
hvg.hu

Február 26-ig kell eljuttatniuk szja-bevallásukat a NAV-hoz.

Az egyéni vállalkozónak a 2017-es jövedelméről a 17SZJA jelű bevallásban kell elszámolnia, és idéntől már ők is használhatják a NAV webes kitöltőjét.

2018. február 26-i határidő nem vonatkozik azokra, akik 2017-ben megszüntették, vagy az év egy részében – de még december 31-én is – bejelentetten szüneteltették egyéni vállalkozásukat. Nekik 2018. május 22-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is.

A 2018. február 26-i bevallási és befizetési határidő az evás egyéni vállalkozókra és a katásokra is vonatkozik. Az eva-alanyoknak a 1743-as, a katásoknak pedig a 17KATA nyomtatványt kell kitölteniük. Ha valaki katás adózóként 2017-ben átlépte az évi 12 millió forintos bevételi határt, 40 százalékos adót kell fizetnie. Ha a katás egyéni vállalkozó ugyanattól a gazdasági partnerétől 1 millió forintnál nagyobb összegű bevételt szerzett, jeleznie kell azt a 17KATA nyomtatványon.

Átutalással kell befizetni az adót azoknak, akik pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettek. A NAV webes szja-kitöltő programját használó egyéni vállalkozók a fizetést megtehetik a kitöltő felületen is. A többi adózó az átutalás mellett bankkártyával és csekken is fizethet a kijelölt ügyfélszolgálatokon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!