szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem mindegy, hogy valaki 45 százalékos angol, 15 százalékos magyar, esetleg nulla százalékos dubaji adóteher mellett jut hozzá jövedelméhez.

Sokan próbálnak szerencsét külföldön, közülük viszont sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan befolyásolja ez az adózását. A nemzetközi adózási szabályok alapján a magánszemélynek ott kell adófizetési kötelezettségét teljesítenie, ahol az adózási illetősége van. Bár az illetőség adott, a személyes körülmények megtervezésével mégis alakítható, ki hol adózik – írta a Portfolio.

A hatóságok ugyanis négy kritérium szerint állapítják meg, hol kell adózni: az elsődleges lakhely, az életvitel központja és a szokásos tartózkodási hely alapján, de kétség esetén az adott országok egymás között egyeztetéssel döntik el, hol legyen az adózási illetőség.

Ha valaki Dubajban dolgozik huzamosabb ideig, elég feladnia magyar állandó lakhelyét, és máris élhet az adómentességgel. Ha viszont valaki Angliában dolgozik, de inkább a kedvezőbb magyar adózást választaná, járjon haza minél gyakrabban, ne vállaljon kint semmilyen politikai vagy szociális tisztséget, és semmiképp se adja fel állandó hazai lakóhelyét.

A társadalombiztosítási járulékot viszont mindig ott kell megfizetni, ahol az illető munkát vállal. A nyugat-magyarországi településekről Ausztriába dolgozni járó magyaroknak tehát az szja-t Magyarországon, a tb-t viszont Ausztriában kell befizetni. Ha a kiköltözött magyar magánszemélynek egy másik uniós országban áll fenn tb-viszonya, úgy tőle a NAV a 7.000 Ft-os egészségügyi szolgáltatási járulékot sem követelheti.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!