szerző:
hvg.hu

Évente 12 ezer magánszemélyt tiltanak el a cégvezetéstől, a jogi szigor teljes mértékben indokolt.

Több mint 12 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégügyektől 2017-ben – ahogy a korábbi két évben is –, ezzel 42 ezer felé közeledik a jelenleg eltiltott személyek száma – írja közleményében az Opten Informatikai Kft. A jogi szigor indokolt, mivel a végrehajtások, felszámolások és kényszertörlések száma rendkívül magas, a hatóságok pedig vissza akarják szorítani azt a gyakorlatot, hogy az eladósodott cégeket a tulajdonosaik egyszerűen bedöntik, majd új céget alapítanak.

„Láthatóan továbbra is magas fokozatban zajlik a hatósági nagytakarítás a cégvezetők körében, egy év alatt újabb kisvárosnyi vezető tisztségviselőt tiltottak el a cégügyektől” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A cégbíróság jellemzően a jogerősen megállapított hitelezői követelések és pénzbírságok megfizetésének elmulasztása miatt tiltja el a magánszemélyeket a cégügyektől, akik öt évig lehetnek egy cég vezető tisztségviselői, és nem láthatnak el cégképviseletet sem, sőt bizonyos típusú tulajdonosi szerepköröket sem tölthet be.

Jelenleg egészen pontosan 41789 magánszemélyt érint az eltiltás, a szakértők pedig azt jósolják, ez a szám nőni fog, mivel az újonnan eltiltott személyek száma jóval magasabb lesz, mint a lejáró eltiltásoké. Sok esetben ráadásul az eltiltott közvetlen vagy közvetett módon más cégekben is befolyással bír, így egy magánszemély eltiltása egész cégcsoportokat érinthet.

A végrehajtások, felszámolások és kényszertörlések száma rendkívül magas, ezért július óta magasabb céltartalékot kell képeznie az adósnak a felszámolási eljárás elején a felszámolás költségeire, idén januárban pedig bevezették az adófizetési biztosíték intézményét is. Utóbbit cégalapításkor kell letenniük azoknak, akik korábban adótartozásukat meg nem fizetve szüntették meg a cégüket jogutódlás nélkül. Ez a rendelkezés vissza kívánja szorítani azt a gyakorlatot, hogy az adótartozástól való megszabadulás érdekében sok vállalkozó hagyja bedőlni a cégét, majd új vállalkozás indításával próbálkozik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!