szerző:
hvg.hu

Az uniós biopiac dobogósai Németország és Franciaország, utóbbiban a termelőik még évekig nem lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket. A francia feldolgozók biogabonát importálnának.

A 2016-os összesített adatok alapján 7,15 milliárd eurós bevételt produkált a bioszektor Franciaországban, ami az ezredfordulós adatokhoz képest hétszeres növekedést jelent – írta az Agrárszektor.

Tíz francia közül kilenc fogyaszt bioterméket, és heten vallják magukat rendszeres fogyasztónak a statisztika szerint (Agencebio 2017). A biotermékek fogyasztói saját egészségük megőrzése mellett jellemzően fontosnak tartják az állatok jólétét és a fenntartható fejlődést is.

A gazdáknak ez a termelési mód magasabb jövedelemszintet biztosít. Némely termelő ráadásul a biogazdálkodásban találta meg a kivezető utat kilátástalan helyzetéből, hiszen a nagy áruházláncok a konvencionális termékek felvásárlási árára komoly nyomást gyakorolnak.

A francia feldolgozók jelenleg külföldi forrásból keresnek biogabonát sör-, liszt-, és takarmánygyártás céljára, ugyanis kereslet harmadát nem sikerül fedezni a hazai termelésből. Ugyan a magyar földművelésügyi tárca gyakran hangoztatja elköteleződését a biogazdálkodás mellett, kevés az ösztönző intézkedés, és több a negatív tapasztalat, mint amilyen például a kishantosi mintagazdaság szétverése volt.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!