szerző:
hvg.hu

Az elismert szolgálati évek számától és a havi átlagkeresettől függ, mennyi nyugdíjat kaphat valaki – a részletes számítást az Adózóna mutatta be.

A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét az 1988-tól a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig kifizetett bruttó kereset havi átlaga alapján kell meghatározni, de csak akkor, ha a nyugdíjas ennek az időszaknak legalább a felében kapott jövedelmet. A számítás részleteit az Adózóna mutatta be.

A bruttó kereseteket csökkentik az azok megszerzésekor érvényes szabályok szerinti járulékok összegével, majd ebből levonják a személyi jövedelemadó adott évi összegét. Ha ez megtörtént, akkor a korábbi évek kereseteit a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítják.

 Ha a saját jogú nyugellátás alapját képező havi átlagkereset 372 000 forintnál több, akkor a 372 001–421 000 forint közötti átlagkereset 90, a 421 001 feletti átlagkeresetnek pedig a 80 százalékát lehet a saját jogú nyugellátás megállapításánál figyelembe venni. Ezután az elismert szolgálati évek számától függő mértékskála határozza meg a nyugdíj összegét. 

 A számítás további részleteiről bővebben az Adózónán olvashatnak, ahol azt is bemutatják, hogyan kell kivételes helyzetekben kiszámolni a nyugdíjat.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!