szerző:
hvg.hu

Magyarországon a GDP arányában kb. 1,5 százalék az innovációs célú költés – ez a fele a 2020-ra tervbe vett uniós átlagelvárásnak. Sokkal kevesebben veszik igénybe a vállalati K+F kedvezményeket, mint ahányan ténylegesen megtehetnék.

Három olyan kutatás-fejlesztési, illetve innováció tevékenységhez kapcsolódó támogatási forma létezik kkv-k számára, amelyekkel jelentős adókedvezményt érhetnek el, ráadásul állami kárpótlás is járna esetleges sikertelenség esetén. A beruházási költségek után a kisvállalkozások 70, míg a nagyvállalatok akár 50 százalékos támogatáshoz is juthatnak így.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint sok vállalkozás minden bizonnyal úgy végzi az innovációt, hogy azt termékfejlesztésnek hívja. Ha strukturáltan végezné, kedvezményeket, támogatásokat kaphatna. A támogatások az üzleti kockázat felvállalásáért járnak, akkor is, ha az innovációs kísérlet sikertelenül zárulna.

A Via Credit szakértője úgy véli; a három támogatási lehetőség önállóan is igénybe vehető, de a legtöbb hozzáadott érték akkor keletkezik a vállalatok számára, ha kombinálva használják ki. Már néhány százmillió forint összegű projekteknél is célszerű igénybe venni az adókedvezmények adta kedvezményeket. Az adóalap csökkentő (Tao. tv. 7§ 1) t) kedvezménynél nem számolhatók el a beruházási költségek, csak a 22/B§ (1) e) pontban.

3 millió euró feletti projektek esetében pedig kombinálható a maximum 25 százalékos pénzbeli összeget nyújtó 210/2014 rendelet szerinti K+F-fel kapcsolatos támogatással. Legjobb esetben a beruházási költségek után kisvállalkozások 70 százalékos támogatáshoz juthatnak, nagyvállalatok pedig 50 százalékoshoz. „Ez olyan mintha a beszállító 50-70 százalékos árkedvezményt adna a beszerzendő gépek árából” – tette hozzá a Via Credit ügyvezetője.

Az adótörvény szerinti kedvezményezettek részére nincs megkötés a támogatás igénybe vevő körét nézve. De amiatt, hogy ez a támogatás adókedvezmény formájában érvényesül, így annak a vállalkozásnak éri meg – mérettől függetlenül -, amelyiknek magas az adózás előtti eredménye, azaz nagyságrendileg minimum 100-200 millió forint vagy több. Ha ennél kevesebb lenne, a ráfordított extra munka nem minden esetben térül meg az adókedvezményen keresztül.

A Tao 7§ (1) t) esetében nincs sem területi, sem a vállalkozás méretére vonatkozó megkötés. A rendelkezésre álló adózás előtti eredményből vonható le a K+F közvetlen fejlesztési költsége. A Tao 22/B§ szerinti adókedvezménynél a K+F-fel kapcsolatos beruházás számolható el, aminek értéke meg kell haladja a 100 millió forintot. A kedvezmény első sorban Pest megyén kívül, illetve néhány felzárkóztatandó Pest megyei településen vehető igénybe. A támogatást adókedvezmény formájában lehet igényelni, ami nagyvállalatok esetén a beruházási összeg 50 százaléka lehet. A kedvezményt 12 év alatt lehet „lelakni” az adóból.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!