szerző:
hvg.hu

Melyek a kedvezményes nyugdíjazás feltételei? Mi vehető figyelembe és mi nem jogosultsági időként? Ennek a legfontosabb szabályait mutatta be az Adózóna.

Öregségi nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az erre jogosító korhatárt, legalább húsz év szolgálati időt megszerzett, valamint megszűnt a biztosítási jogviszonya. A nők kedvezményes nyugdíjazásánál elsődleges jogosultsági szempont, hogy az illető rendelkezzen legalább negyvenévnyi jogosultsági idővel. De ezen belül legalább harminckét év kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági idővel is rendelkezni kell. Például legalább harminckét év munkaviszony és további nyolc év gyerekgondozás után már jár a nyugdíj.

A törvény részletesen tartalmazza azoknak a biztosítási jogviszonyoknak a megnevezését, amelyek időtartama a jogosultsághoz beszámítható. Jogosultsági időként nem vehető figyelembe a munkanélküliség, a rehabilitációs járadékban eltöltött időszak, de a passzív táppénzes ellátásban eltöltött időszak sem.

További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.