szerző:
hvg.hu

A 2016-ban folyósított összegeket fogják zárolni a SZÉP-kártyákon május 31-én, egyelőre büntetés nélkül.

Sokan elveszthetik béren kívüli juttatásaik egy részét, ha május 31-ig nem költik el a SZÉP-kártyájukról a még 2016-ban utalt összeget. A határidő után a pénzt a munkáltatók kapják vissza, ráadásul egy határozattervezet szerint a jövőben büntetnék azokat, akik nem költik el juttatásaikat.

A Pénzcentrum több bankot is megkérdezett arról, tavaly mennyit utaltak vissza: az OTP Bank szerint 1,2 millió ügyfelük közül 250 ezernek van még május 31-én lejáró összeg a számláján, a 2016-os feltöltések több mint 95 százalékát használták már fel. 2016-ban összesen 77,2 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók az OTP-s SZÉP-kártyákra, így május 31-én kb. 3,86 milliárd forintot zárolhatnak. 2017-ben 966 millió forintot utaltak vissza a szolgálatóknak.

A K&H 140 ezer SZÉP-kártyása tavaly több mint 100 millió forintot nem használt fel, a visszautalások a szállás (40 százalék), vendéglátás (33 százalék) és a szabadidő zsebet (27 százalék) érintették. Az MKB Bank szerint tavaly a 2015. évi közel 12,5 Mrd Ft juttatásból 27 ezer kártyabirtokostól összesen 191 millió forint került visszautalásra, szálláshelyen 66 millió forint, vendéglátáson 74 millió forint, míg szabadidőn 51 millió forint volt a maradvány összeg. Jelenleg 622 millió forint várt felhasználásra 44 ezer munkavállaló által, mely fejenként átlagosan 15 ezer forintot jelent.

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára márciusban került fel egy rendelettervezet, mely a zárolt összeg 3 százalékát is felszámíthatja a munkavállalónak.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!