szerző:
hvg.hu

A Bloomberg kutatási adatok és szakértői interjúk alapján állította össze a nyolc legjövedelmezőbb vállalkozási szektort.

1. Katasztrófa-elhárítás
A természeti és humanitárius katasztrófák egyre több startup bankszámlájára hajtanak pénzt. A piac az IBISWorld becslése szerint a 2017-es 10 milliárd dollárról 2022-re több mint 11 milliárdra bővül.

2. Alternatív proteines élelmiszerek, táplálékkiegészítők
Az évek óta fejlesztett, nem hagyományos forrásból proteint előállító technológiára a kereslet is megteremtődött: a 2016-ban 4,2 milliárd dolláros piac 2022-ig további csaknem 7 százalékos növekedés előtt áll a Research and Markets mérése szerint.

3. Videójátékok
Az Amazon 970 millió dollár fizetett a videojáték-közvetítéssel foglalkozó weboldalért, a Twitch-ért, és a szektor bevételét 2018-ra 1,1, 2020-ra már 1,7 milliárd dollárra várják a SuperData Research elemzői.

4. Influencer-ügynökségek
A közösségi média sztárjait menedzselő ügynökök sem maradnak munka és bevétel nélkül: az influencereknek jellemzően startupok segítenek abban, hogy a social media különböző felületein elért népszerűségüket pénzre váltsák. Az influencerek tábora pedig rohamosan bővül, így az ügynökségi piac az IBIS becslése szerint 2022-re több mint 10 milliárd dolláros szektorrá növi ki magát.

5. Beauty tech
Az szépségipar és a technológia találkozásából született innovatív termékek mindig jövedelmezőnek bizonyultak, de még jobban pörögnek a közösségi média és az influencerek támogatásával. Szakértők szerint egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a teljes szépségipar évi több mint 20 milliárd dolláros tortájából.

6. Termékenységgel kapcsolatos egészségügyi termékek
A Harris Williams szerint csak Amerikában kb. 4 milliárd dolláros piaca van azoknak a startupoknak, melyek a termékenységgel kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatást, pl. cikluskövető appokat dobnak piacra.

7. Dobozos bor 
Az Y-generáció tagjai szerint ez egy jó dolog. A Nielsen piackutató felméréséből kiderül, hogy 2014 óta 29-ről több mint 32 millió dollárra ugrott a dobozos borok forgalma az Egyesült Államokban.

8. Idősgondozás
Nálunk ez kevéssé számít jól jövedelmező szektornak, de a tengerentúlon az ottani Ratkó-korszak szülöttei, a Baby Boomer-ek magas száma miatt az IBIS 42 százalékos bevételnövekedést prognosztizál 2022-re.

Ön szerint Magyarországon melyik lesz a legjövedelmezőbb vállalkozási szektor?

Forrás: Bloomberg

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!