szerző:
hvg.hu

Ha szeretne hüledezni, nézze meg ezt a statisztikát.

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint óriási különbségek vannak az Európai Unión belül abban a tekintetben, hogy mennyibe kerül a munkaadónak a dolgozó óránként. A kutatásban az összes szektort vizsgálták a mezőgazdaság és a közigazgatás kivételével, az összegek  a bruttó bért és az ezen felüli fizetendő munkáltatói járulékokat is magukban foglalják.

A rangsor végén Bulgária végzett 4,9 eurós óránkénti kötlséggel, míg a listát Dánia vezeti 42,5 euróval. Izlandon és Norvégiában egyébként még ennél is többe kerül egy dolgozó: ott óránként átlagosan 42,6, illetve 51 euróval kell számolnia a munkaadónak. Magyarországon 2017-ben átlagosan 9,1 euróba, azaz kb. 2800 forintba került egy munkavállaló, ez a 28-as listán hátulról az ötödik helyre volt elég. A magyar munkavállalóknál kevesebbe csak a már említett bolgár, illetve a román, litván és lett dolgozók kerülnek. Az uniós átlag 23,7, az euróövezet átlaga pedig 26,7 euró – azaz csaknem háromszorosa a Magyarországon mért átlagos összegnek.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!