szerző:
hvg.hu

Ma jött el az őstermelők számára is az első negyedéves adóelőleg-fizetési kötelezettség határideje. Lehetséges azonban, hogy mégsem kell előleget fizetni az őstermelésből származó jövedelem után, az adóelőleg alapjának megállapítására vonatkozó speciális szabályok miatt. Az Adózóna mutatta be részletesen az előírásokat.

Az őstermelők adóelőlegének alapja a választott adózási módtól függ. Ez azt jelenti, hogy az őstermelők választhatnak: tételes költségelszámolás keretében, vagy átalányban állapíthatják meg a jövedelmüket. Ha a tételes elszámolást választják, akkor ott elszámolható a bevétel megszerzése érdekében felmerült, a törvény szerint elismert és igazolt, valamint az igazolás nélkül elszámolható költség.

Mezőgazdasági kistermelők esetében a kistermelői költséghányad is figyelembe vehető, ami a bevétel 40 százaléka lehet.

A fizetendő adóelőleg összegének megállapításakor az előző évről áthozott veszteség összege a jövedelem 50 százalékáig érvényesíthető.

További részleteket a szabályozásról az Adózónán olvashatnak, ahol azt is összegyűjtötték, ki választhatja az átalányadózást, ki mentesük az adóelőleg fizetése alól, továbbá milyen kedvezményeket érvényesíthetnek az őstermelők.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!