szerző:
hvg.hu

A National Bureau of Economic Research (az amerikai cambridge-beli Nemzeti Gazdaságkutató Hivatal) áprilisban közzétett felméréséből kiderül, a sikeres vállalkozások alapítói hány évesen indították cégüket.

A hivatal saját, több százezres adatbázisát szűrte le a sikeres, gyors növekedést produkáló cégekre. Mível Zuckerberg 19 évesen indította a Facebookot, Bill Gates 20 évesen a Microsoftot, valamint Steve Jobs is csak 21 volt, mikor megalapította az Apple-t, azt gondolhatnánk, előnyben vannak azok a vállalkozók, akik még egyetem alatt kezdik felépíteni a vállalkozásukat. Általános vélekedés, hogy könnyebben állnak elő valamilyen eredeti ötlettel, kevésbé kötik őket az üzleti konvenciók, valamint magasabb a kockázatvállalási hajlandóságuk is – írta a Inc.com.

A felmérés szerint azonban az ideális életkor vállalkozás alapításához 42, sőt a leggyorsabban növekvő, legsikeresebb startupok alapítói még ennél is idősebben, 45 évesen indították cégüket. Egy esetben mégis a fiatal alapítók vannak előnyben, az ő cégeik ugyanis gyakrabban kapnak támogatást kockázati tőkealapoktól, viszont a legsikeresebb alapítók életkora ebben a körben is 38 év felett volt. Az már más kérdés, hogy a tőkealapok figyelmét azok a fiatal vállalkozók keltik fel elsősorban, akik férfiak, fehérek, és valamilyen elit egyetemre járnak, vagy ott végeztek, jóllehet az általuk mindössze 2 százalékban kiválasztott női startupok jóval nagyobb eséllyel lesznek sikeresek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!