szerző:
hvg.hu

Sokaknak megéri a kisvállalati adózást választani, de aki így tesz, az kevesebb kedvezményt kaphat a szociális hozzájárulási adójára. Az Adózóna mutatta be a főbb tudnivalókat.

Aki kisvállalati adót fizet, az mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó (szocho), valamint a szakképzési hozzájárulás bevallása alól. A kisvállalati adó 13 százalékos. A szocho-kedvezmények azonban tágabb kedvezményezetti kört érintenek, mint a kivára vonatkozó szabályok.

Aki a kivát választja, számolnia kell azzal, hogy lehetnek olyan munkavállalói, akik után az addig igénybe vett kedvezményt így már nem tudják érvényesíteni. Ilyenek például a doktori képzésben részt vevő hallgatók, a megváltozott munkaképességű vállalkozók és munkavállalók, vagy épp a mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak.

További részleteket a szabályozásról az Adózóna cikkében olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!