szerző:
hvg.hu

Mit lehet tenni a céges adózással, amikor egy követelés behajthatatlanná válik? Ennek a szabályozását mutatta be az Adózóna.

Mit lehet kezdeni egy behajthatatlan követeléssel, amikor adót fizetne a cég? Az adótörvény szerint csökkenhet az áfa adóalapja akkor is, ha egy szerződés meghiúsul. A teljes vagy részleges nemfizetés azonban a magyar törvényben nem szerepel olyan okként, amely miatt utólag csökkenteni lehet az adóalapot. Az egyes esetekben az is kérdéses lehet, hogy vajon egy adott ügylet meghiúsulása mit jelent: a szerződés megszűnéséről, vagy egyszerűen az ellenérték kifizetésének meghiúsulásáról beszélünk.

Az Európai Bíróság egy magyar ügyben már ítéletet hozott: e szerint a szerződés megszűnése esetén alkalmazható az adóalap-csökkentés, ugyanakkor abban az esetben, amikor az ügylet teljesült ugyan, de a vevő nem fizeti meg az ellenértéket, az adóalap-csökkentésre nincs lehetőség.

További részleteket a szabályokról az Adózónán olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!