szerző:
hvg.hu

Öt helyett már csak két évig lehet szüneteltetni az egyéni vállalkozói munkát, de az adóbevallásnál is vigyáznia kell annak, aki így dönt.

Aki szüneteltetné az egyéni vállalkozását, az 2017 óta ezt legfeljebb 2 évig teheti ezt meg. A korábbi szüneteltetéseknél még 5 év volt a felső korlát. A szabályozás részleteit az Adózóna mutatta be.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és az újrakezdést is be kell jelenteni a fővárosi, vagy megyei kormányhivatalnál. Aki ezt elfelejti, annak az egyéni vállalkozói jogállása megszűnik.

Mindez az adóbevallás szempontjából is fontos. Ha valaki a tevékenységét az adóév utolsó napján szünetelteti, akkor a bevallásában kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék, foglalkoztatási kedvezmény címén a jövedelmét nem csökkentheti, nem érvényesítheti a kisvállalkozások adókedvezményét. Az ilyen egyéni vállalkozó a szünetelés időszakában költséget nem számolhat el. Aki a tevékenységét az adóév utolsó napján is szünetelteti, annak a május 22-e az adóbevallási határidő.

A tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak így is keletkezhet adóbevallási és visszafizetési kötelezettsége.

További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!