szerző:
hvg.hu

Mielőtt a rokkantsági ellátott személy betöltené a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, érdemes elgondolkodnia, kérje-e, hogy újból kiszámítsák időskori járandóságát. Ennek a részleteit mutatta be az Adózóna.

Azok, akik 1954-ben vagy korábban születtek, és 2011 utolsó napján rokkantnyugdíjasok voltak, már nem minősülnek nyugdíjasnak, ezért amikor betöltik az öregségi nyugdíjkorhatárat, lehetőségük nyílik, hogy kérjék az öregségi nyugdíjuk megállapítását.

Ha viszont ezt megteszik, akkor minden jogosultsági feltételt megvizsgál az eljáró nyugdíjbiztosítási szerv. Vagyis csak annak adhatnak öregségi nyugdíjat, aki betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, rendelkezik legalább 20 év szolgálati idővel, és a nyugellátás újbóli megállapítása napján nem áll biztosításra kötelező jogviszonyban.

A szabályozás további részleteiről bővebben az Adózónán olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!