szerző:
hvg.hu

Saskia de Rothschild lett a Château Lafite Rothschild első női és egyúttal legfiatalabb vezetője – neki kell majd felvennie a versenyt a gyorsan terjeszkedő kínai piaccal, valamint újra divatosság tenni a csökkenő értékesítési számokat produkáló birtokot.

Az elefántcsontparti börtönökben, Afganisztánban harcoló amerikai tengerészgyalogos nőkről, vagy éppen a bányaipar ellen küzdő grönlandi farmerekről forgató Saskia de Rothschildra egészen új kihívások várnak. A 31 éves oknyomozó újságíró lett ugyanis a világhírű birtok, a Château Lafite Rothschild vezetője, egyúttal a három kontinensre kiterjedő családi birtokokat egyesítő szervezet, a Domaines Barons de Rothschild első női – és egyben legfiatalabb – elnöke – írta a Bloomberg.

A Lafite birtokra 1670-ben telepítettek először szőlőt, és 150 éve áll a Rothschildok tulajdonában. A világhírű vörösborokat adó birtoknak komoly kihívásokkal kell megküzdenie; Saskia szerint még az ő párizsi barátai sem isznak bordeaux-i bort, ráadásul a vásárlók körében egyre nagyobb az igény az organikus és biodinamikus termékek iránt. A Château Lafite-nak a dominanciára törő kínai piaccal is fel kell venni a versenyt: kínai szupergazdagok – például Jack Ma – 2010 óta több mint 100 birtokot vásároltak Bordeaux-ban, a Lafite „trójai falova” pedig a kelet-kínai Shandong félszigeten alapított borászat lett; innen igyekeznek meghódítani a kínai vásárlók millióit.

A birtokot 1974 óta Saskia apja, az idén 77 éves Eric de Rotschild báró igazgatta. A Lafite-borok híresek eltarthatóságukról: 50, de akár 100 év múlva is ihatóak. A legkeresettebb 1982-es évjárat palackonként négyezer dollárba kerül.

Saskiának egyébként több testvére és unokatestvére is van, aki szóba jöhetett volna a birtok vezetőjeként, de a Bloomberg értesülése szerint csak a korábban már több borászati iskolát elvégzett Saskia szerette volna elvállalni a 430 alkalmazott és a kihívásokkal küzdő, 1200 hektárnyi birtok igazgatását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!