szerző:
hvg.hu

A Styl ruhagyár Szombathely egyik legrégebbi üzeme, világmárkák kollekciót is varrják itt. Tavasszal 400 család megélhetése került veszélybe, és egy fideszes képviselő is lemondott az ügy miatt.

A Nyugat.hu csődeljárásról szóló hírét tegnap a Styl Fashion Kft. ügyvezetője, Bognár Katalin is megerősítette. Bognár elmondta, a csődeljárást kizárólag a cég tudja magával szemben kérvényezni, céljuk pedig a túlélés. A magyar jog ugyanis a csődeljárás keretében ad lehetőséget a reorganizációra.

A Styl Fashion Kft. szakmai befektetői azt szerették volna, hogy piaci szereplők kezébe kerüljön a társaság, ez pedig az önkormányzat kivásárlásával meg is valósult. Bognár kiemelte, hogy a továbbiakban magáncégként, a nyilvánosság bevonása nélkül kívánnak működni.
A Szombathely egyik legrégebbi üzemeként működő Stylben 2010-ben lett résztulajdonos a fideszes vezetésű önkormányzat, miután csaknem 1,5 milliárd forint állami pénzt toltak a gyárba, de az csak a tartozások rendezésére volt elegendő, reorganizációra nem.

A polgármester szerint a Styl többségi tulajdonosa egy fillérrel sem járult hozzá a rendezéshez, és nem fogadták el az önkormányzati támogatást sem. A gyár ügyvezetője ezt azzal indokolta, hogy az inkasszó miatt abból nem lehetett volna bért fizetni, viszont tovább nőtt volna az adósság. (Márciusban a dolgozók azért nem kaptak fizetést, mert a cég számlájára 150 millió forintos inkasszót jegyzett be az adóhatóság.) Szerinte a tulajdonosok akkor fognak pénzt toni a gyárba, ha át lehet alakítani, ebben viszont az önkormányzat mint 25 százalékos résztulajdonos a kerékkötő.

 Néhány héttel később Rettegi Attila, a Fidesz szombathelyi képviselője lemondott, mert szerinte feltételezhető volt, hogy az önkormányzati támogatás visszautasítása és a cég működésének ellehetetlenítése szándékos, tudatos és időzített politikai döntés volt.

A többségi tulajdonos április közepén névértéken, 25 millió forintért vásárolta ki az önkormányzati tulajdonrészét, így a csődeljárás után elkezdődhet a várva várt reorganizáció.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!