szerző:
hvg.hu

Tan Led Vietnamból menekült Ausztráliába négyéves korában. A2011-ben alapított, Emotiv nevű agykutató cége által fejlesztett Forma–1-es versenyautót egy mozgásképtelen pilóta vezette gondolatai segítségével. Videó.

Tan Le négyéves korában édesanyjával, nagyanyjával és lánytestvérével indult egy csónakkal Vietnamból Ausztrália felé. Öt nap hánykolódás után egy angol olajtanker vette fel őket, majd három hónapot Malajziában töltöttek egy menekülttáborban, mielőtt elérték volna Ausztráliát – írta a CNBC.

A most 41 éves Le, a World Economic Forum neurotechnológiai és agykutató tanácsának tagja rövid ideig ügyvédként, majd szoftvermérnökként dolgozott, mielőtt megalapította volna Emotiv nevű agykutató cégét. Az Emnotiv fejlesztette ki azt a technológiát, mellyel lehetővé vált a gondolatokkal irányítható autó megépítése. Rodrigo Hubner Mendes, egy mozgásképtelen, mind a négy végtagján bénult pilóta vezetett azt a Forma–1-es versenyautót, mely a gondolatait parancsokká formáló komputerrel vezetett.

„Gyorsításhoz arra gondoltam, ahogy egy gólt ünneplek a tévében nézett focimeccsen. Jobbra forduláshoz arra, hogy valami finomat eszem. Balra forduláshoz pedig arra, hogy fogom a bicikli kormányát” mondta a pilóta.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!