szerző:
hvg.hu

A 90 perces német-török mérkőzésből 18 percet nem láthattak a televíziónézők. Világszerte 155 millióan ültek ez idő alatt az elsötétült képernyő előtt. Az UEFA médiacégének vezetője elismerte, több tényező együttállása is szerepet kapott a blamázsban.


Stuttgart, főtér - a képhiba előtt
© AP
Az első magyarázatok a Bécs felett szerda este tomboló vihart tették felelőssé a kiesésért, csütörtök délelőtt azonban az Európa-bajnokságot rendező UEFA illetékes cégének, az UEFA Media Technology SA-nak a vezetője, Alexandre Fourtoy beismerte, hogy nem a példátlan időjárás az egyedüli felelős, hanem, ahogy ő fogalmazott, szerencsétlen és rendkívüli körülmények láncolata okozta a botrányt.

Egészen pontosan egy, a másodperc milliomod része alatt történt áramkiesés váltotta ki a rendszer összeomlását, s ennek nem volt semmi köze az esőhöz. Az áramkiesés miatt a rendszert háromszor is újra kellett indítani, valamennyi esetben 6 perces sötétséget követően, a harmadik esetben akkor, amikor nagy nehezen kézzel hozták üzembe az egyébként teljesen automatizált saját áramrendszert. Az UEFA emberei a Wien Energie nevű áramszolgáltatóra mutogatnak, amely azonban hárít, s az International Broadcasting Centert teszi felelőssé, a bécsi vásárvárosban felállított központot, amelynek a feladata, hogy az UEFA által „előállított” képet továbbítsa az egész világnak.

A felelős keresése nem csupán hiúsági kérdés, a nagy tévéállomások jogászai már vizsgálják, milyen kártérítést követelhetnek a nemzetközi labdarúgószervezettől a hibás közvetítés miatt. Az UEFA-t amúgy is sokan bírálják, hogy a sportesemény szervezése mellett magának kaparintotta meg a tévékép-produkció jogát is. Több vállalkozás már jelezte, hogy a jövőben saját rendezésében közvetít sportmeccset, nem veti magát alá a monopóliumnak. Az UEFA egyébként a közvetítés jogából kaszálja a legnagyobbat, az összesen 1,3 milliárd eurós bevételből 800 millió a közvetítési jog értékesítéséből származik. A szervezet a csütörtök esti orosz-spanyol mérkőzéshez, amely egyébként ismét rettenetes esőben folyt a bécsi Happel-stadionban, már a saját dízelgenerátorát használta, s így lesz ez a vasárnapi döntőn is.

Egyedül a német ZDF televízió volt képes szerdán a kiesést kivédeni, mert közvetlenül össze van kapcsolva a bázeli stadionnal, s nem szorult a bécsi jelek átvételére. Az ügyes átkapcsolás szálka az UEFA szemében, elvben ugyanis a német tévétársaságnak is maradnia kellett volna az eredeti közvetítési láncban.

Földvári Zsuzsa / Bécs