"Egy vendéglátósnak ma már az élményt kell eladnia"

2007. március 21., szerda, 17:04 • Utolsó frissítés: 2007. március 21., szerda, 20:08
Szerző:


Vannak az országban jó néhányan, akiket úgy szoktak emlegetni, hogy jó időben voltak jó helyen, és ennek köszönhetően sikeres vállalkozásokat tudhatnak magukénak. Többnyire a rendszerváltás után mosolygott rájuk a szerencse. László Árpád viszont már az „átkosban” kezdett vállalkozni, és ezt azóta sem hagyta abba: többek között a Robinson, a Spoon létrehozása fűződik a nevéhez. A bürokráciával vívott harcairól, tapasztalatairól kérdeztük.

hvg.hu:  Nagyon korán kezdett vállalkozni. Mi adta az indító lökést? 

L.A.:
1983-ban Düsseldorfban, a Hilton hotelben végeztem a főiskola utáni szakmai gyakorlatomat, ami abban az időben kétségtelenül kivételesnek számított.  Megihletett a kintlét, rengeteg tervvel jöttem haza, de képtelen voltam akár egyet is elfogadtatni.  Ekkor határoztam el, hogy saját utamat fogom járni. Volt is egy remek ötletem.  

hvg.hu: Éspedig?  

László Árpád uszály-éttermében. Kilátásait jónak tartja. 
© Stiller Ákos
L.A.: A Ligetben szerettem volna fagylaltozót nyitni, a kissé viharvert Nádor-hídon, az Állatkerttel szemben. A 20-as, 30-as éveket idéző épületet álmodtam oda, de ilyen épületek fotóit csak a Várban lévő Munkásmozgalmi Archívumban illetve  a Kiscelli Fotóarchívumban őriztek. Mindkét helyre csak külön engedéllyel lehetett bejutni. De ez nem riasztott vissza.  Felszerelkeztem egy saját gyártmányú, „hentes-pecséttel” hivatalosnak tűnő megbízólevéllel, amelyet mindenütt elfogadtak. Hetekig jártam-keltem az archívumokban és gyűjtöttem a korabeli pavilonok fotóit, rajzait. Amikorra összeállt a fejemben a kép, hogy milyen épületet terveznék, elkezdtem kilincselni engedélyeztetésért. Sokszor úgy néztek rám, mint akinek elment a józan esze: azon a területen, ahol már 15 éve nem adtak ki építési engedélyt, a 100 éves hídon egy teraszos pavilont akar építeni?

hvg.hu: Hogy kapta meg végül az engedélyt?

L.A.:
Az illetékes hivatalt először arról kellett meggyőznöm, hogy a ligetben a Nádor-híd valós építmény, csak szép lassan feledésbe merült. Igaz, romokban, de ott van. Vállalom a kövek újrafaragását és öntetek két szép eredeti kandelábert is hídfőkre. Ez hatott, de az elém tett lista alapján még ötven egyéb engedély beszerzését is feltételül szabták. Egy évig tartott, de megszereztem.  Ezek után a Róma melletti városkában, Latinában a fagylaltfőzés tudományának elsajátítása, mondhatni, gyerekjáték volt. S 1986 május 1-én megnyílt a városligeti fagylaltozó. Hatalmas sikert aratott. Én pedig egy személyben voltam, cukrász, felszolgáló, takarító és mindenes.

Feladni? -Soha. »
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár

Az orosz-magyar barátság jegyében csillog a Godunov Restaurant & Vodka Bár a Bazilikától csupán néhány lépésnyire.

Hirdetés


"Egy vendéglátósnak ma már az élményt kell eladnia"
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X