szerző:
hvg.hu

Óriási fenyőtobozra emlékeztető zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel. Az ananászba első látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az első mintadarabokat.

© sxc.hu
A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény. 

Jó tudni, hogy az ananász kellemes, egyedi íze mellett igen pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik. Magas a C vitamin és rost anyag tartalma, a benne lévő enzimek /bromelain/ hatásának köszönhetően javítja az emésztést. Egyes kutatások szerint segít megelőzni az izületi gyulladást. Száz grammja 46 kalóriát tartalmaz. Emésztéséhez állítólag több energiára van szüksége a szervezetünknek, mint amennyit belőle nyer, ezért emlegetik sokszor negatív kalóriatartalmúnak.

Nem csak a hawaii pizzára illik

Sokak számára közkedvelt a konzerv ananász, amellyel ugyan megspórolható az előkészítésre, a beszerzésre és a feldarabolásra szánt idő és energia, de fogyasztása ternészetesen meg sem közelíti a friss gyümölcs kiváltotta élményt. A friss koronás gyümölcsöt tanácsos rövid időn belül felhasználni, de ha mégis több napot várunk elkészítésével, akkor megpucolva,  légmentesen lefóliázva tároljuk a hűtőben. Mígt régen leginkább a „hawai pizzán” láttuk viszont, ma már számtalan hideg és meleg előételhez, húsos főételhez, pezsgős sorbethez, illetve desszertekhez használják.

© sxc.hu
Beke Zsolt, a  Spoon hajó séfje az általunk leírt karamellizált ananászos jércemell mellett még összegyűjtött néhány kedvfokozó felhasználási ötletet:

- Ananász carpaccio édes chilis thai tésztasalátával, főtt rákfarkakkal
- Grillezett libamájszeletkék mézes gyömbéres ananásszal
- Currys pulykamellcsíkok borsos-karamellizált ananásszal
- Pezsgős ananász sorbet illatos citromfűvel
- Trópusi ananászsaláta mentás Grande Marnier-vel
- Flambírozott ananász mandulás bourbon fagylalttal

Az ananász bátran használható tehát édes és sós ételekhez, ám fontos, hogy az alapanyagok és a fűszerek jó arányban, és harmóniában legyenek egymással.

hvg.hu Gasztro

Konyhalesen: a Spoon hajó receptjeiből

A Spoon hajó séfje, Beke Zsolt segítségével mi is kipróbálhatunk egy-egy különlegesebb menüsort, vagy csak belőle egyes fogásokat. Hagyományos ételek egyedi elkészítéseit ajánlja, de a receptek ötletet is adhatnak önálló kreációk elkészítéséhez.