szerző:
hvg.hu

A hűsítő édesség mindenki kedvence – de hol kapjuk a legjobbat? Tizedik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a cukrász szakmát megmozgató fagylaltversenyt, melynek keretében hatvanféle fagyalt közül kellett a zsűrinek kiválasztania a legjobbat.

Szabó Zsuzsanna, a boldog győztes
A versenyre harminchárman neveztek, huszonhárman egyéni versenyzőként, tíz induló pedig az alapanyag-gyártókat képviselte. Mogyorófagyi volt a „kötelező gyakorlat”, a szabadon választott kategóriában pedig ezúttal is szárnyalhatott a fantázia.

Így született meg többek között az először igen meghökkentőnek tűnő biocékla-fagylalt, ami szokatlan, de élvezhető. A sóska kevésbé nyerte meg a zsűri és a szép számmal megjelent civil érdeklődő tetszését. De ki tudja? Némi finomítással – miként azt a program házigazdája, Benke László némi iróniával megjegyezte –, kis fasírtokkal tálalva akár tányérra is kerülhetne.

Benke szerint Magyarországon a fagylaltfogyasztási szokások messze elmaradnak a szomszédos országokétól. Nálunk átlagban évi 4 kiló jut egy főre – négydekás adagokat számolva ez összesen évi száz gombóc. S ha csak a legolcsóbb, 120 forintos gombóconkénti árat vesszük figyelembe, ez 12 ezer forint esztendőnként. Németországban 15-21, az Egyesült Államokban 35-40 kiló(!) az éves fogyasztás.

Zsűritagok: ízek és nézetek

Szervánszky László soltvadkerti cukrászdája szinte búcsújáróhely, határon innen és túlról egyaránt közkedvelt. Ő az, aki ötven-hatvanféle fagylaltot is kínál, van is rá igény. Állítja, hogy egy-egy újdonság bevezetése akár több évig is eltarthat – náluk ilyen volt a sztracsatella vagy a mentafagyi –, ezért nem lehet csípőből elutasítani a szokatlannak tűnő újdonságokat. Amivel kevésbé tud megbarátkozni, az az adalékanyagok nagyarányú felhasználása: most is kifogásolta, hogy számos esetben domináltak a pasztás ízek.

A híres cukrászdinasztia rangidős képviselője, Auguszt József örül a sok jó ötletnek, de annak kevésbé, hogy egyes fantázianéven jelzett fagylaltokról még kóstolás után sem derül ki, miből is állnak. Kötelező volt a mogyorófagylalt, s mint mondja, azt igazából nem nehéz készíteni: csak jó alapanyag és türelem kell hozzá. És nem szabad összekeverni az igazi törökmogyorót a tömegáru földimogyoróval! Auguszt mester azt tartja az idei fagylaltverseny fő tanulságának, hogy igenis kell s van mit egymástól tanulni. Akár azt is, hogy mit nem szabad csinálni. A végső döntést meg úgyis a vendég hozza meg.

Jakó Lajos kecskeméti zsűritag kevésbé volt elégedett a kötelező mogyorófagylaltokkal. Kétszer is végigkóstolta őket, s nem egynél csóválta a fejét: túl erősnek érezte az ízeket, s ebből a szükségesnél több ízfokozó használatára következtetett. A céklafagylaltot viszont értékelte, nagyon különlegesnek tartotta megfelelő ízhatását. Amit pedig saját cukrászdájában kész bevezetni, az a konyakos füge és a camparis vérnarancs.

A neves cukrászmester, Szabó Pál is végigkóstolta az elkészült hatvanhatféle fagylaltot: a citromfüves mentafagyit venné fel szívesen kínálatába, mert az ízben, színben, állagban minden követelménynek megfelelt. Az eredményhirdetésnél kiderült, hogy a megdicsért citromfüves menta a kedves tatabányai cukrász, Móritzné Rabóczky Andrea munkája. A zsűri bronzéremmel jutalmazta.

Az ipartestület elnöke, Pataki János a tizedik alkalommal megrendezett országos fagylaltverseny kifejezett céljának nevezte, hogy megújulásra serkentse a cukrászokat. A nagy fagylaltgyárak nagy kihívást jelentenek, nem egyszerű felvenni velük a versenyt, hiszen árban is jócskán alulkínálnak. Szerinte azért is szükséges az ilyen versenyek révén a kollégák továbbképzése, hogy a klasszikus kézműves cukrászat sokáig fennmaradjon.

A legjobbak:
Szabó Zsuzsanna (Zila Kávéház) – az év fagylaltja (pisztácia)
Szabó Zsuzsanna (Zila Kávéház) – aranyérem (mogyoró)
Martin Braum Kft. – aranyérem  (joghurtos-mézes müzli)
Gelato Italiano Kft. – aranyérem (mogyoró)
Kiss Attiláné - Violetta Cukrászda – közönségdíj (zserbó)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Itthon

Ki vagy? – megmondom az étrendedből

A Gfk Piackutató kétévenként készíti el felmérését a táplálkozási szokások változásáról. Az idei felmérés több meglepő adattal szolgált: egyre többen választják a vacsorát fő étkezésnek, egyre többen „nassolnak” két étkezés között, és egyre jobban eltérnek a lakosság különböző szegmenseinek étkezési szokásai.

Gasztro

Jövőre üzletet nyit Budapesten a Starbucks

Információink szerint a világhírű kávézólánc, a Starbucks legkésőbb 2008-ban megnyitja első üzleteit hazánkban, együttműködve a wroclawi AmRest (American Restaurants) céggel. A vonatkozó előszerződést aláírták, az előkészületek megkezdődtek.

Szikora Katalin Gasztro

Hobbigrillezők: amatőrök is lehetnek bajnokok

A 8. Magyar Grillbajnokságot június 23-24-én rendezik meg a Velencei-tavi Nyári Játékok keretében. Az ízes megmérettetésre nemcsak profikat, hanem hobbi-grillezőket is vár a Magyar Grillszövetség. Öt kategóriában indulhatnak a versenyzők: spare rips (borda), hal vagy szárnyas, sertéshús, marhahús és desszert.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Lustamenü: A nyár bevonulása

Pentekosztesz – lehetne egy görög szakács is, vagy egy jó kis mediterrán fogás, de a gasztronómiában még senkit sem ihletett meg a jelentése: ötvenedik. Viszont a Pünkösd tőle örökölte a nevét, lévén mozgó ünnep, mindig ötven nappal húsvét után. A régiek rendesen ettől a naptól jegyezték a nyár bevonulását.

Szikora Katalin Gasztro

Aki erényesen akar élni, tartózkodjék a szarvasgombától!

Aki viszont az olasz közmondás tanácsa ellenére nem akar, annak most kezdődik a szezon: a tölgyesekben gyűjtik már a gombák királyát. Manapság nem a turcsi orrú malacok fordítják ki a földből, hanem vizslákkal vagy labradorokkal szaglásztatják ki a gombatelepeket a gombászegyletek és az amatőr szarvasgomba-vadászok. Rajongók. Aki nem jut hozzá a friss, fekete színű és kissé nehezen megtisztítható gombához, az vigasztalódhat a készen kapható magyar készítményekkel.

hvg.hu Gasztro

A séf tippje: az eper frissen, önmagában jó

Az eper annak idején Ázsiából elterjedve hódította meg az élvezeteket kedvelő klasszikus görögöket. Már ők is tudták, könnyen erjedő gyümölcs lévén nem tanácsos mézzel édesíteni. De cukrozni is fölösleges.