szerző:
Gőgh Csilla

Budapesten egyre több jó olasz étterem sorakozik fel a sokáig etalonként emlegetett Trattoria Toscana és a Pomo d’Oro mellé. Remek példa erre az ínyencek egyik – a belvárosi őskáoszban eldugott - kedvence, az Il Terzo Cerchio. Nem új, korábban is létezett, bár kevesen ismerték. Jó volt, de szép nem, még csak nem is gusztusos. Pár utcával arrébb kellett költöznie eredeti erzsébetvárosi székhelyéről, hogy mint a rút kiskacsa, kikupálódjon.

© Gőgh Csilla
Az étterem jelentős átalakuláson ment keresztül. Az ajtón belépve Toscana „fogad”, a falakat mindenhol csupasz tégla borítja és a boltívek behálózzák a mennyezetet. A külső változott, a belső értékek változatlanok maradtak, azaz a kínált ételek ízletesek. Ám az árakat mintha kelleténél jobban megborsozták volna...

Csak külön a köretért 900-1100 forintot vagy egy viszonylag egyszerű salátáért 1400-2000 forintot kérni nem ritkaság, de nem ebben a kategóriában. A kiszolgálás viszont udvarias és baráti, a hely családias.

Így  a magasabb árak mellett is inkább megéri betérni ide, mint egy felkapott, de leginkább csak drága étterembe. Az átalakulás összességében jól sikerült, alanyunk szép és kívánatos lett. Szerencsére „új ruháján” sem tűri a ketchup-, a majonéz- és a mustárfoltot, nem szólva a hawaii pizzáról. Ezek az elemek már a régi helyen is tiltólistán voltak.

Ételtárlat:

„Dante Alighieri a pokol harmadik szintjén savas esővel büntette a torkosságot. A mi poklunkban a finom friss étel a büntetés" - tagadhatatlan, hogy az étlap elején szereplő sorok önmagukért beszélnek.

A konyha hű maradt az eredeti irányzathoz: autentikus, az olasz ételek elkészítésében kerüli a magyaros elemeket. A borkínálatban a ház boraként a magyar-olasz „vegyes házasság” jegyében találunk magyar és olasz fajtát.

© Gőgh Csilla
Az étlap meghatározó részét a 22 féle tészta teszi ki. A pappardelle, a visotto, a tagliatelle, a ravioli, a rigatoni, a spagetti, a penne számos variációja. A tizenöt fajta pizza is meghatározó itt, melyek közül a legtöbb vendégnél a pizza Terzo Cerchio a favorit: paradicsomszósz, pármai sonka, friss paradicsom, bivaly mozarella és rukkola párosítása.

A tésztaételeken kívül jelentős a grill választék. A markánsabb fogások kedvelőinek a bárányborda ajánlott balzsamecetes szósszal és sáfrányos burgonyapürével. Halkedvelők is bátran lehorgonyozhatnak a Dohány utcában, mert hála a heti háromszori szállítmánynak, mindig friss az alapanyag. Az állandó étlapon ugyan nincsenek feltüntetve, de olykor különlegesebb halakat is kifoghatunk. Ilyen például a San Pietro, melyet gőzben párolva, spenóttal vagy vajas burgonyával érdemes fogyasztani.

A desszertek között minden szokásos, s lassan elmagyarosodó olasz édesség helyet kapott. Ha egy kicsit különlegesebbre vágyunk, akkor a millefoglie-t kóstoljuk, mely krémmel elválasztott leveles tésztalapokat takar némi csokival.

© Gőgh Szilvia
Jellemzők:

Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 7.000-9.000 Ft.
Egy presszó kávé ára: 350 Ft
Konyha: olasz, nemzetközi
HVG tetszési index (max. 10X): 6X
Étterem: X  Bár:  Egyéb:
Bankkártyák elfogadása: minden, kivéve American Express

Elérhetőség:

Cím: VII. ker. Budapest, Dohány utca 40.
Tel.: 06-354-07-88
Nyitva: 12-23.30
Web.: www.ilterzocerchio.hu

Gőgh Csilla Gasztro

Fehér Mennyország, borsos belépővel

A belsőépítészet kedvelői és a gourmand-ok is elégedetten távozhatnak a nemrégiben nyílt White Heaven étteremből, bár a "mennyei" élvezeteket itt igencsak borsosan mérik. Földi halandónak alig megfizethető áron kóstolhatjuk a "mennyben" a fogásokat a Szent István bazilika szomszédságában.

Gőgh Csilla Gasztro

Itália a Rózsadombon

Aki figyelemmel kíséri Budapest gasztronómiai térképének alakulását, bizonyára értesült róla, alig két hónapja egy új olasz étterem nyílt a Rózsadombon. Szájról szájra járt a hír, hogy ígéretes hely. Utánajártunk…

Gőgh Csilla Gasztro

Leroy-ék kertje

A Városmajorban tavaly nyitott Leroy Garden stílusában, hangulatában megegyezik a már jól ismert, divatos lánc bármely éttermével. A különbség annyi, ami a belvároshoz vagy a plázákhoz képest elvárható a budai zöldövezetben. Tágasabb a terasz, és az étlapon is találunk a szokottaktól eltérő, „gardenesebb” fogásokat.

Gőgh Csilla Gasztro

Paradicsomleves fehérben

A Fat Mo's szomszédjaként is emlegetett Avocado étterem nem keltett különösebb feltűnést másfél évvel ezelőtti megnyitásakor. Ám mára egyre meghatározóbb a nemcsak szórakozásra, hanem a gasztróélvezetekre vágyó közönség számára is.

Gőgh Csilla Gasztro

Földi élvezetek az Andrássyn: Ultimate Wine & Coffee

Két legyet üthetünk egy csapásra, ha a három hónapja megnyitott Ultimate Wine & Coffee bárba térünk be mindjárt az Andrássy út elején. A helyi pörkölésű kávékülönlegességek mellett negyvenöt fajta bort kóstolhatunk. Sajnos az italokra jellemző minőség az ételkínálatban egyelőre nem mutatkozik.

hvg.hu Gasztro

Vapiano, avagy luxus gyorsétterem Bécsben

Ki gondolta volna még néhány éve is, hogy a hagyománytisztelő császárváros egyre-másra hódol be a kozmopolita trendeknek. Oda a sniclik és tányérhúsok hegemóniája. A bécsiek egymásnak adják a kilincset a nemzetközi láncok divatos éttermeiben.

Gőgh Csilla Gasztro

Hemingway: három az egyben

A Kosztolányi Dezső téren lévő Feneketlen-tó és környéke a főváros egyik jellegzetes szubkulturális helye. Szívesen járnak ide a fiatalok piknikezni, beszélgetni, zenélni és persze romantikázni. Estefelé szinte lehetetlen üres padot találni, miként horgászstéget sem. Rossz nyelvek szerint könnyebb a tóból kifogni egy búvárt, mint egy halat. A tehetősebb közönség ”hal ügyben” (is) inkább a Hemingway éttermet preferálja.

Gőgh Csilla Gasztro

Tényleg Klassz ez a hely!

Kinek jutna eszébe bárpultot építeni papundekli boros dobozokból egy, az elegáns Andrássy úton levő üzletben? Hát, egy boros étterem tulajdonosainak, akik valami eredetivel akarnak kirukkolni. A Bortársaság korábbi Vörös és Fehér nevű étterme teljesen átalakult…

Gőgh Csilla Gasztro

Bécsi szelet helyett

Manapság semmi különös nincs abban, ha csak úgy átugrunk Bécsbe. Különösen hosszú hétvégéken. Csak kicsit korzózni, megnézni egy kiállítást, bevágni egy jókora bécsi szeletet, pár ropogós virslit, inni egy kávét a Demelnél, tortát uzsonnázni a Sachernél, a vacsorához friss, ropogós császárzsömlét hazahozni.