szerző:
Szikora Katalin

Faluhelyen mindig kedvelt eledel volt, ínséges időkben alapvető táplálék a mai konyha újra fölfedezett, sokféle formában elkészíthető alapanyaga, a sütőtök. Amit tud: ízletes, vitamindús, és ráadásul még olcsó is.

© Gyimesi Zsuzsa
A piacon 200-300 forintba kerül a hagyományos, óriási sütőtök kilója, de hasonló áron kapható a szolidabb méretű, karcsúbb s egyre népszerűbb kanadai sütőtök is. A sütőtök biopiacokon árult drágább, ázsiai eredetű változata a hokaido vagy hikori tök. A nem hagyományos változatok méretük miatt jobban kezelhetők, de kevesebb magot is  tartalmaznak. Ezért akik ilyet vásárolnak, de szeretik a rengeteg E-vitamint tartalmazó pirított tökmagot ropogtatni, ezt külön kell megvenniük.
 
 A sütőtök egyik legegyszerűbb elkészítési módja a krémleves. Kell hozzá egy kis húsleves alaplé – kényelmesebbek leveskockával is beérhetik –, némi tejszín vagy tej a megfőtt s pürésített tök lazításához, és só, bors. Tálaláskor pirított tökmaggal szórjuk meg. Fokozhatjuk az ízhatást, ha egy csöppnyi tökmagolajjal meglocsoljuk. Szarvasgombaolajjal pedig kifejezetten különleges lesz. Egy családnak egy fél kanadai, vagy körte formájú bébitök is elég, az eredeti, 6-8 kilósra is megnőtt sütőtökből pedig egy-két jókora szelet.

Vásárláskor érdemes alaposan szemügyre venni a kiszemelt darabot. Minél narancsosabb, mélysárga színű a húsa, annál gazdagabb vitaminokban, főleg béta-karotinban. Fontos az is, hogy a felülete feszes, ép legyen. Ha foltos, nyomásra szottyadt, az a romlás, a fagyás jele.

Otthon ajánlatos a héját alaposan  megmosni. Szép pirosra süssük a sütőben. Sülés közben karamallizálódik a benne lévő cukor: ez adja az aromáját. A sülés vége felé „rásegíthetünk” kevés mézzel, barna cukorral.

 Ez a téli csemege omlósságával, édességével nemcsak változatosságot hoz a friss alapanyagokban szegény hónapokban, hanem kitűnő vitaminforrást is jelent. Jelentős karotintartalmával pótolja a napfény hiányát, mert éppen annyi A-vitamint állít elő, amennyire a szervezetnek szüksége van. Ezen kívül sok benne a természetes C-vitamin, a cukor, a fehérje és az emészthető rost. Annyi szénhidrátot tartalmaz, mint a burgonya. Kalóriatartalma nem magas: 100 grammban kevesebb van 400 kalóriánál.
  
© Gyimesi Zsuzsa
A kobakosok családjába tartozó sütőtök a kukoricával, a burgonyával együtt Amerika felfedezése után került Európába.  A nálunk meghonosítottak közül a legismertebb a nagydobosi fajta, ami lapított formájáról, ezüstfehér vagy szürke héjáról ismerszik meg. A tök húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös lehet, általában 4-5 centi vastag. Akkor jó az íze, ha már megcsípte a dér. A magja fehér vagy szürke, olajokban nagyon gazdag. 

 Édeskés íze miatt felhasználáskor jól tűri a fűszerezést. A hónap séfje, Mógor Attila például fahéjjal szórja meg, de illik hozzá a szerecsendió, a szegfűszeg, a sáfrány, a vanília is. A bátrabbak kipróbálhatják reszelt gyömbérrel, curryvel és babérlevéllel is.

 Mivel könnyen emészthető, a csecsemőknek is alapvető táplálékuk. Belsejét kockákra vágva savanyúságnak is elkészíthetjük, vagy salátatálak kelléke lehet. Nyersen a leve fogyasztható – préselés után –, akár más gyümölcsökkel együtt, nemcsak az íze miatt, hanem gyógyhatásáért is. Enyhíti a megfázás tüneteit, főleg a nyálkahártyák gyulladásait csökkenti. Mivel egyenlő arányban fordul elő benne a kalcium, a foszfor és a megnézium, ezért tökéletes felszívódás esetén a három ásványi anyag gyógyító ereje hatványozottan érvényesül.

 Megsütve tejes turmixot készíthetünk belőle, vagy akár lekvárt is, ha nem akarjuk nélkülözni a hosszú nyári napokon. Lehet torta vagy akár rétes krémtölteléke, de fánk is készülhet belőle, ha tojást, zsemlemorzsát, lisztet és fűszereket adunk hozzá.

Gőgh Csilla Gasztro

A lovagok szigetén

Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.

Gasztro

A mestercukrász karácsonyi bejglitippje

Ha karácsony, akkor kétségtelenül eljő a bejgli szezon, ami képes akár húsvétig tartani. Évről évre megmérkőznek a családok, diósból vagy mákosból legyen több, újítsunk, ne újítsunk, a mienk jobb-e vagy a szomszédé? Netán a sarki cukrászé?

Gasztro

Életelíxir a konyhában

Méz nagyhatalomnak számítunk, bár az egy főre eső hazai fogyasztás nem jelentős. Hogy ez változzon, ajánlunk pár mézes receptet.

Szikora Katalin Gasztro

Halak Tiszán innen, Dunán túl

A téli ünnepkör csöndes, szép, böjtös adventi időszakát hamarosan a karácsonyi lakomák szilveszterig érő sorozata váltja föl, amelynek egyik kitüntetett szereplője a hal.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Hízók alkonya

Elmúlt András napja, lehet disznót vágni - mondták nagyapáink. A paraszti hagyomány ugyanis ehhez a jeles naphoz kötötte a disznóölést. Addigra beállt a csípős hideg, felhíztak az ólak röfögő lakói. S így karácsonytájt már illett gondoskodni az asztalra valóról is. Vagy ahogy egyes vidékeken a mondás tartotta: disznó mászkáljon az ünnepi káposztában.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szilveszteri malacságok: hogyan búcsúztassuk az óévet?

A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.

MTI Itthon

Halpiac: tavalyi árakon a ponty

Nem emelkedtek a halárak karácsonyra a tavalyihoz képest: a hipermarketekben 500 és 570 forintba kerül az élő ponty kilogrammonként. Keresett fajta az amur, a busa és a pisztráng is.

Kovács Gábor Gasztro

Sörkorcsolya, borszánkó

Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.

hvg.hu Gasztro

Virslit és pezsgőt a bendőbe!

A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.