szerző:
Gőgh Csilla

Ha egy valamirevaló svájci étterem ajtaján benyitunk, az első,ami megcsapja az orrunkat a szinte émelyítő sajtillat. S ha nem a fondütálak felől jön, akkor biztosan: raklett. Azaz grillezett sajt, amelyhez feltétlenül krumplit, legfeljebb még zöldséget esznek. Az biztos, hogy nem tartozik a diétás fogások közé.

A svájciak a tejtermékeket, sajtokat szinte minden ételcsoportnál felhasználják, de kedvencük az olvasztott és a grillezett változat. Mindkettő készítése felér egy kisebb asztali szertartással.

A raklett elkészítésének kétféle módja a legelterjedettebb.
1. Roppant egyszerű, semmilyen különösebb eszköz nem kell hozzá: megvágott, egész sajtot valamilyen alkalmatosságban a tűz fölé tesznek, úgy puhítják meg. A lágy, olvadt sajt ezután rákanalazható a tányérba rakott főtt krumplira, zöldségekre, húsdarabokra és még egy ideig ilyen halmazállapotú marad. Kihűlő félben nyúlik, ám vannak akik ebben az állapotában kedvelik a legjobban…

2. Ezt a változatot kizárólag erre a célra, speciálisan gyártott kis sütőtálkákkal felszerelt eszközzel készítik, efféle készlet idehaza is kapható. Hozzávalónak feltétlenül a főtt burgonyát ajánlják, mellé egy kis savanyúságot is az asztalra raknak, így nem viseli meg annyira a gyomrot a nehéz sajt. Ne felejtsük el a sót, borsot és pirospaprikát is kikészíteni. Fél centis vastagságúra szeleteljük fel a sajtot, és vágjuk akkora darabokra, mint a raklettsütő tálkái.

Igazán különleges ízkombinációt kapunk a diós, körtés változattal. Ha megfelelő a készülékünk, piríthatunk megvajazott kenyérszeleteket is a raklettsütő tetején, bár nem sértődik meg senki, ha külön készítjük a pirítóst.

Előbb a körtét tegyük rá a kenyerekre, és aztán jöhet a sajt. Grillezzük együtt a tálkákban, végül szórjuk meg egy kevés dióval. Előzetesen serpenyőben megpárolt kukoricát, padlizsánt, cukkinit, babot is rakhatunk a sütőtálkákba a sajt alá, csipet oregánóval ízesítve. Csak a fantázia szab határt a variációknak.

Mivel a svájciak a sajt mellett a borokat is igencsak kedvelik, a raklett elengedhetetlen tartozéka egy palack aromás nedű. A jófajta borok mellett a röviditalok választéka is igen széles, országszerte közönségkedvenc a Ginepi nevű borókalikőr, de az egyéb pálinkafélék is sikeresen „ágyaznak meg” a grillezett sajtnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Medipress Plázs

Keveset tudunk az ízlelésről

Az ízlelésről az étkezés élvezetében és a túlélésben betöltött szerepe ellenére csak igen keveset tudunk.

MTI Világ

Csak olasz lehet a parmezán

Az Európai Bíróság kedden megerősítette: csak olaszországi termék, a származási helye szerint védett és Párma térségében előállított Parmigiano Reggiano-t lehet Európában parmezánnak nevezni, így forgalmazni. Ez a parmezán.

Medipress Plázs

Milyen egy egészséges vacsora?

Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyű bűnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belőlük.

Vétek György Gasztro

Különleges sörök: a chilistől a füstöltig

Az egy főre jutó sörfőzdék számában Ausztria megelőzi Belgiumot, Csehországot, sőt még Németországot is: világelső. Közel nyolcmillió lakosát körülbelül 140 kisebb-nagyobb sörfőzde szolgálja. Különösen népszerűek a sörfőzde-sörözők, amelyekből a legfrissebb adatok szerint 114 működik országszerte, beleértve a 12 fővárosit. Ezek közül a 7 Stern Bräu kínálata keltette fel figyelmünket.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Fondü: csók vagy bor

'Fondue isch guet und git e gueti Luune' - a fondü jó és jó hangulatot ad - tartja egy svájci szólás. Noha a fondü szó francia eredetű - a fondre ige jelentése "olvadni", "megolvasztani" -, a forró cserépedényben (caquelon) összeolvasztott sajtok mártását ma már tipikusan svájcinak tartják. Az alpesi országban állítólag a fondü fogyasztásának vidám szertartása tartja össze a közösségeket.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Heti ajánlatunk: a banán

A banán a negyedik legfontosabb haszonnövény a világon, a rizs, búza és kukorica után. Neve és külseje egyaránt megtévesztő, hiszen a banánfa tulajdonképpen csak cserje, bár az áltörzs sokszor akár 3-5 méter magasra is megnő.

Vétek György Gasztro

Bajor vasárnap Bécsben

A vasárnap délelőtti sörözgetés hagyománya ma is él, és nemcsak Bajorországban, hanem más német anyanyelvű területeken is, például Ausztriában.