szerző:
Gőgh Csilla

Ha egy valamirevaló svájci étterem ajtaján benyitunk, az első,ami megcsapja az orrunkat a szinte émelyítő sajtillat. S ha nem a fondütálak felől jön, akkor biztosan: raklett. Azaz grillezett sajt, amelyhez feltétlenül krumplit, legfeljebb még zöldséget esznek. Az biztos, hogy nem tartozik a diétás fogások közé.

A svájciak a tejtermékeket, sajtokat szinte minden ételcsoportnál felhasználják, de kedvencük az olvasztott és a grillezett változat. Mindkettő készítése felér egy kisebb asztali szertartással.

A raklett elkészítésének kétféle módja a legelterjedettebb.
1. Roppant egyszerű, semmilyen különösebb eszköz nem kell hozzá: megvágott, egész sajtot valamilyen alkalmatosságban a tűz fölé tesznek, úgy puhítják meg. A lágy, olvadt sajt ezután rákanalazható a tányérba rakott főtt krumplira, zöldségekre, húsdarabokra és még egy ideig ilyen halmazállapotú marad. Kihűlő félben nyúlik, ám vannak akik ebben az állapotában kedvelik a legjobban…

2. Ezt a változatot kizárólag erre a célra, speciálisan gyártott kis sütőtálkákkal felszerelt eszközzel készítik, efféle készlet idehaza is kapható. Hozzávalónak feltétlenül a főtt burgonyát ajánlják, mellé egy kis savanyúságot is az asztalra raknak, így nem viseli meg annyira a gyomrot a nehéz sajt. Ne felejtsük el a sót, borsot és pirospaprikát is kikészíteni. Fél centis vastagságúra szeleteljük fel a sajtot, és vágjuk akkora darabokra, mint a raklettsütő tálkái.

Igazán különleges ízkombinációt kapunk a diós, körtés változattal. Ha megfelelő a készülékünk, piríthatunk megvajazott kenyérszeleteket is a raklettsütő tetején, bár nem sértődik meg senki, ha külön készítjük a pirítóst.

Előbb a körtét tegyük rá a kenyerekre, és aztán jöhet a sajt. Grillezzük együtt a tálkákban, végül szórjuk meg egy kevés dióval. Előzetesen serpenyőben megpárolt kukoricát, padlizsánt, cukkinit, babot is rakhatunk a sütőtálkákba a sajt alá, csipet oregánóval ízesítve. Csak a fantázia szab határt a variációknak.

Mivel a svájciak a sajt mellett a borokat is igencsak kedvelik, a raklett elengedhetetlen tartozéka egy palack aromás nedű. A jófajta borok mellett a röviditalok választéka is igen széles, országszerte közönségkedvenc a Ginepi nevű borókalikőr, de az egyéb pálinkafélék is sikeresen „ágyaznak meg” a grillezett sajtnak.

Medipress Plázs

Keveset tudunk az ízlelésről

Az ízlelésről az étkezés élvezetében és a túlélésben betöltött szerepe ellenére csak igen keveset tudunk.

MTI Világ

Csak olasz lehet a parmezán

Az Európai Bíróság kedden megerősítette: csak olaszországi termék, a származási helye szerint védett és Párma térségében előállított Parmigiano Reggiano-t lehet Európában parmezánnak nevezni, így forgalmazni. Ez a parmezán.

Medipress Plázs

Milyen egy egészséges vacsora?

Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyű bűnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belőlük.

Vétek György Gasztro

Különleges sörök: a chilistől a füstöltig

Az egy főre jutó sörfőzdék számában Ausztria megelőzi Belgiumot, Csehországot, sőt még Németországot is: világelső. Közel nyolcmillió lakosát körülbelül 140 kisebb-nagyobb sörfőzde szolgálja. Különösen népszerűek a sörfőzde-sörözők, amelyekből a legfrissebb adatok szerint 114 működik országszerte, beleértve a 12 fővárosit. Ezek közül a 7 Stern Bräu kínálata keltette fel figyelmünket.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Fondü: csók vagy bor

'Fondue isch guet und git e gueti Luune' - a fondü jó és jó hangulatot ad - tartja egy svájci szólás. Noha a fondü szó francia eredetű - a fondre ige jelentése "olvadni", "megolvasztani" -, a forró cserépedényben (caquelon) összeolvasztott sajtok mártását ma már tipikusan svájcinak tartják. Az alpesi országban állítólag a fondü fogyasztásának vidám szertartása tartja össze a közösségeket.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Heti ajánlatunk: a banán

A banán a negyedik legfontosabb haszonnövény a világon, a rizs, búza és kukorica után. Neve és külseje egyaránt megtévesztő, hiszen a banánfa tulajdonképpen csak cserje, bár az áltörzs sokszor akár 3-5 méter magasra is megnő.

Vétek György Gasztro

Bajor vasárnap Bécsben

A vasárnap délelőtti sörözgetés hagyománya ma is él, és nemcsak Bajorországban, hanem más német anyanyelvű területeken is, például Ausztriában.