szerző:
Vétek György

Nem tudjuk, ismerik-e a csatorna túl oldalán a „reggelizz úgy,mint egy király" kezdetű magyar bölcselkedést, de hogy megadják a módját napindításnak, az biztos.

A máig nemzeti védjegynek számító, egy bányásznak is elegendő reggeli töltekezést adó english breakfast fogalma a 19. század végén került be az angol nyelvű értelmező szótárakba – nemzeti hovatartozástól függően ír, skót és walesi reggeli neveken is. Nevezzék azonban bárhogyan is, a tojás, a bacon és a sült kolbász nem hiányozhat az összetevők közül.

English breakfast. Egész nap kitart
© beerpress.hu
Látszólag egyszerű, de vacsoráig tartó energiát biztosít a Nagy-Britannia-szerte 5-6 fontért kapható full english breakfast, ami jóval több mint a kontinensen is kedvelt sonka tojással (ham and eggs): a három már említett, alapvető összetevőn kívül általában még black puddingot (véres hurka-szerűség árpával vagy zabliszttel), grillezett paradicsomot és gombát is raknak a tányérra. Ha még gazdagabban prezentálják, akkor nem marad el a baked beans, vagyis a paradicsomos sült bab sem.

De ne kapkodjuk el! A reggeli egy pohár narancs vagy grapefruit dzsússzal kezdődik, majd érkezik a már körvonalazott bőségtál. A tojás elkészítésének módjára optimális esetben rákérdeznek, mert noha a tükörtojás (fried eggs) az alapeset, azon kívül kérhetünk rántottát (scrambled eggs), buggyantott tojást (poached eggs) vagy egyszerűen főtt tojást (boiled eggs) is. „Köretnek” pirítós (toast) fehér- és rozskenyérből, vagy a mi bundás kenyerünkhöz hasonlító fried bread. A kenyér helyett szokás adni még a röszti-szerű hash browns-t vagy sült krumplit (chips) is, bár ez utóbbi már inkább amerikai szokás.

Az írek szerint nem hiányozhat a reggeliből a white pudding sem, ami a black puddinghoz hasonlóan szintén darált sertésből készül rizzsel és apróra vágott petrezselyemmel, csak nincs benne vér. A skótok viszont saját nemzeti ételükre, a haggisra esküsznek, amely nélkül elképzelhetetlennek tartják a reggelit. Ez ugyancsak tekintélyes harapnivaló: a birka gyomrát darált belsőségekkel – szív,máj, tüdő –, hagymával, zabliszttel megtöltve főzik meg, whisky-vel ízesítik, krumplipürét és fehér répát adnak hozzá.

S ha mindezen túl vagyunk, levezetésként jöhet még egy kis vajas pirítós és a marmalade, ami ugyan nagy általánosságban gyümölcsből készült dzsemet jelent, de az angolok inkább a citrusfélékből, elsősorban narancsból és lime-ból készített dzsemet értik alatta. Édeskés-kesernyés ízével pompás befejezése a kiadós reggelinek. Ekkor azonban már a csészényi gőzölgő teának vagy kávénak is az asztalon kell állnia.

Bár a fitness-hívők úgy vélik, eljárt az idő a súlyos angol reggeli fölött, a népszerűsége egyelőre csorbítatlan. Az igaz, hogy a brit családok hétköznapjaiból kivonult az english breakfast, de hétvégi reggeleken gyakran kerül az asztalra. Kedvelt maradt továbbá az útmenti kávézókban, büfékben a teherautó sofőrök és turisták körében. Az utóbbiak számára a városokban is sok helyen szolgálnak fel – akár egész nap is – reggelit (all day breakfast). Sőt, az ötcsillagos szállodák menüjéből sem hiányozhat az angol reggeli.

Végezetül említsük meg, a csúcsgasztronómiát sem hagyta érintetlenül ez a klasszikus fogás: a világ egyik legjobbjának tartott, három Michelin-csillagot viselő brit séf, Heston Blumenthal is felvette kínálatába. Persze ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, az angol reggeliből desszertet kreált, amit a menü utolsó tételeként szolgálnak fel. Blumenthal ham and eggs-e tulajdonképpen egy fagylalt, intenzív szalonnás, tojásos ízzel, amely mellé pici, édes kalácsból készített „bundás kenyeret” adnak és kis pohárban citromos teazselét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!