A magyar nép élesen kettéválasztható egy bizonyos preferencia mentén. A megosztottság az utóbbi években válságossá mélyült. Gondolkodók, az értelmiség prominens képviselői szólaltak fel, hogy ez így nem mehet tovább. Természetesen a tejberizs- és tejbegrízpártiak örök harcáról van szó.

Tűz és víz, ég és föld, tejberizs és tejbegríz. Muszáj állást foglalni ebben az égető kérdésben. A pártatlanság szem elé helyezése mellett ezt mi nem tesszük meg. Ugyanakkor nem is vagyunk olyan ostobák, hogy egy cikkben merjük szerepeltetni a két ősi riválist.

Elsőként a tejberizs tökéletes elkészítésének titkát osztjuk meg. A jó tejberizs sűrű, krémes állagú. Nem túl édes, és minimálisan sincs odakozmálva (szégyen, hogy utóbbit le kell írni).

A tökéletes tejberizst gyorsan és lassan is el lehet készíteni. A hagyományos módszer a lassú, ekkor a tejet többször pótolva, lassú tűzön főzzük a rizst eszményien puhára, majd sűrítjük be a finomságot. A gyors módszernél folyamatos kevergetés és forrongás közepette készül el, a fáradság gyümölcse, hogy 20 perc múltán lehet kanalazni. Paradox módon számos tökéletes recept van, mi a sajátunkat osztjuk meg önökkel.

Tökéletes tejberizs recept

Hozzávalók

1 bögre rizottó rizs
5-6 dl tej
1-2 dl tejszín
2-3 ek cukor
2 dkg vaj
(kókuszvíz egy kókuszból)
finom szemcséjű kristálycukor
őrölt fahéj

Elkészítés

A rizst 4-szer alaposan átmossuk hideg vízben, majd öt percig állni hagyjuk. Egy kisebb edényben feltesszük főni a rizst, annyi tejjel, amennyi kényelmesen ellepi. Ha teszünk bele kókuszvizet, akkor azt most, az elején adjuk hozzá. Belekerül a vaj is, és lassú tűzön főzzük. Minden alkalommal, amikor kezd besűrűsödni, pótoljuk a tejet, így 2-3 alkalommal öntve hozzá összesen. Mikor a rizs kellően puha (azaz egészen), állandó felügyelet alá helyezzük. Hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, és a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg egészen pudingszerű nem lesz az állaga. Lapos tányérokra terítjük szét, majd alaposan megszórjuk finom szemcséjű kristálycukorral kevert fahéjjal. A gyors módszernél ugyanezeket a lépéseket követjük, csak nagy lángon főzünk, és folyamatosan keverjük. A folyamat lezajlik körülbelül 20 perc alatt, ezután érdemes még 10 percet lefedve állni hagyni. Húzzuk le a forró tűzhelylapról, nehogy odaégjen. A lassú recept esetében is érdemes pihentetni, de mivel ez esetben több órán át húzódik a főzés, a tejberizsünk a végére már kellően puha.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!