A tökéletes tejberizs titka - recept

2009. január 20., kedd, 20:40 • Utolsó frissítés: 2009. február 06., péntek, 13:46


A magyar nép élesen kettéválasztható egy bizonyos preferencia mentén. A megosztottság az utóbbi években válságossá mélyült. Gondolkodók, az értelmiség prominens képviselői szólaltak fel, hogy ez így nem mehet tovább. Természetesen a tejberizs- és tejbegrízpártiak örök harcáról van szó.

Tűz és víz, ég és föld, tejberizs és tejbegríz. Muszáj állást foglalni ebben az égető kérdésben. A pártatlanság szem elé helyezése mellett ezt mi nem tesszük meg. Ugyanakkor nem is vagyunk olyan ostobák, hogy egy cikkben merjük szerepeltetni a két ősi riválist.

Elsőként a tejberizs tökéletes elkészítésének titkát osztjuk meg. A jó tejberizs sűrű, krémes állagú. Nem túl édes, és minimálisan sincs odakozmálva (szégyen, hogy utóbbit le kell írni).

A tökéletes tejberizst gyorsan és lassan is el lehet készíteni. A hagyományos módszer a lassú, ekkor a tejet többször pótolva, lassú tűzön főzzük a rizst eszményien puhára, majd sűrítjük be a finomságot. A gyors módszernél folyamatos kevergetés és forrongás közepette készül el, a fáradság gyümölcse, hogy 20 perc múltán lehet kanalazni. Paradox módon számos tökéletes recept van, mi a sajátunkat osztjuk meg önökkel.

Tökéletes tejberizs recept

Hozzávalók

1 bögre rizottó rizs
5-6 dl tej
1-2 dl tejszín
2-3 ek cukor
2 dkg vaj
(kókuszvíz egy kókuszból)
finom szemcséjű kristálycukor
őrölt fahéj

Elkészítés

A rizst 4-szer alaposan átmossuk hideg vízben, majd öt percig állni hagyjuk. Egy kisebb edényben feltesszük főni a rizst, annyi tejjel, amennyi kényelmesen ellepi. Ha teszünk bele kókuszvizet, akkor azt most, az elején adjuk hozzá. Belekerül a vaj is, és lassú tűzön főzzük. Minden alkalommal, amikor kezd besűrűsödni, pótoljuk a tejet, így 2-3 alkalommal öntve hozzá összesen. Mikor a rizs kellően puha (azaz egészen), állandó felügyelet alá helyezzük. Hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, és a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg egészen pudingszerű nem lesz az állaga. Lapos tányérokra terítjük szét, majd alaposan megszórjuk finom szemcséjű kristálycukorral kevert fahéjjal. A gyors módszernél ugyanezeket a lépéseket követjük, csak nagy lángon főzünk, és folyamatosan keverjük. A folyamat lezajlik körülbelül 20 perc alatt, ezután érdemes még 10 percet lefedve állni hagyni. Húzzuk le a forró tűzhelylapról, nehogy odaégjen. A lassú recept esetében is érdemes pihentetni, de mivel ez esetben több órán át húzódik a főzés, a tejberizsünk a végére már kellően puha.

Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár

Az orosz-magyar barátság jegyében csillog a Godunov Restaurant & Vodka Bár a Bazilikától csupán néhány lépésnyire.

Hirdetés
5 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2009. április 16., 10:37 anonyma

AZért megnézem azt, aki csupa tejjel gyorsan tejberiszt főz!!!<br>Én bizony 1/3 vízet teszek bele, kétszer annyi folyadékot, mint rizst, és kényelmesen, 20 perc alatt kellemes állagú, nem puddingos - tejberizst főzök. Utálatos a mászkos tejberizs számomra. Így diétásabb is.<br>Tejérzékenyeknek meg kiváló!<br><br>Kristálycukros fahéj?? Ropog a fogam alatt, mint a homok?<br>Na, ne már!<br><br>Egyébként mazsoláat is teszek bele, sőt bármilyen gyümölcskockát, főzési idő figyelembevételével.<br>Meggy befőttel az igazi, ezt mellé eszem...Juj, de fincsi!<br>MEgyek is főzni, így húsvéti sonkahegyek után jól jön egy kis diéta.<br>

2009. február 11., 10:20 NAT

Igazából nem értem, hogy miért kell 4x mosni. Egyszer nem elég? És miért kell 5 percig állni hagyni? Ha 4 vagy 6 percig hagyjuk állni az már nem jó?<br>Mivel a rizst a tejbe szórjuk teljes mindegy, hogy szikkadt-e vagy sem.<br><br>Amúgy grízpárti vagyok, de csak módjával ehetem ezeket a tejes dolgokat, pedig nagyon finomak és szeretem őket.<br>

2009. február 10., 10:30 humor herold

Szép dolog a "pártatlanság szem elé helyezése", de gyermekeim és unokáim mellett szerzett tapasztalataim alapján biztosan állíthatom, hogy aki az egyiket megeszi az a másikat is szereti. Sajnos a jópofáskodás ezúttal a minőség rovására ment.<br>

2009. február 6., 18:31 Tejbe Rizsa

Miért pont négyszer mossuk át? Egyszer nem elég?<br><br>Amúgy pedig ha a tejberizst rizottónak tekintjük, meg egyébként is -- egyáltalán nem kell lemosni, mert így lemossuk róla azt a finom rizsport, amitől selymesen krémes állagúvá válik. A rizst -- a tésztához hasonlóan -- nem szabad ragaccsá főzni!<br>

2009. február 6., 17:47 Istvan Fekete

Nyami - Nyami !!!!!!! És még egyszer NYAMI - NYAMI , NYAMIIIIIIIII !!!!!<br>Ha valaki egyszer is evett a volt Fórum Szálloda cukrászműhelyéből kikerülő gyümölcsrizsből ...... , hááááát az maga a menyország +... volt , hjajjjjjj ..... Persze ezelőtt 25 éve. Fantasztikus csapat keverte ott a legpompásabb krémeket . Na de vissza a tejberizshez .... én kakaóporral is szeretem , a kristálycukortól feláll a szőr a hátamon , bocs' azt nem ! Tejbegríz is jöhet ! Mindkettőt a lassú tempóval készítem , a kölykeim imádják , úgyhogy a stafétabot nem esett le a földre .... remélem !<br>@pi<br>

Véleménye van? Ossza meg velünk!


A tökéletes tejberizs titka - recept




  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X