szerző:
Molnár Kata Orsolya

Rendre az ünnepek környékén gondolják úgy a háziasszonyok, hogy a legnehezebb a dolguk, ha a menü összeállításáról van szó. Néhány alapszabályt figyelembe véve az idei húsvéti menü kivitelezése már gyerekjáték lesz.

A vendéglista

A húsvéti menü összeállítása, bármily furcsán hangzik is, sokkal egyszerűbb a szokásos hétvégeieknél. Hiszen nem kell sokat gondolkodnunk az alapanyagokat illetően, mivel a tradíció egyértelműen kezünkbe adja a főbb hozzávalókat. Ez persze azt is jelenti, hogy ha ragaszkodunk a hagyományokhoz, lehetőségeink behatároltabbak is, mint más alkalmakkor.

Mielőtt nekiállnánk a konkrét receptek kiválasztásához, gondoljuk át, milyen nemű és korú vendégeink lesznek – a férfiak gyakran szívesebben fogyasztanak csülök fajsúlyú, nehezebb ételeket, míg a hölgyek inkább a könnyebb fogásokat preferálják, mint amilyen egy friss tavaszi saláta. Ne feledkezzünk el a legkisebbekről sem, akik bizonyos életkor alatt külön nekik készített finomságokat igényelnek: ha csibe vagy nyúl alakjára formázzuk a rántott husijukat, vagy akár a köretet, biztosan elfogy minden a tányérjukról.

Saláta-tippek

Jércesaláta
Főtt jércehúst, almát, fejessalátát és főtt tojást metéltre vágunk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, citromos majonézzel bevonjuk, petrezselyemmel díszítjük.

Sonkás kínai kel
A megmosott kínai kelt finommetéltre vágjuk és sós, köménymagos, enyhén citromos vízzel leforrázzuk. Pár percig állni hagyjuk, lecsöpögtetjük. Összekeverjük az ugyancsak finommetéltre vágott sonkával, és mézes-mustáros olajos öntetbe forgatjuk.

Spenótsaláta
A gyenge, primőr spenótot megtisztítjuk a szárától, alaposan leöblítjük, és egy tiszta konyharuhába tekerve leszárítjuk. Joghurtot kevés olívaolajjal, jó maréknyi apróra vágott újhagymával vagy póréhagymával összekeverünk, csöpp mézzel, őrölt szerecsendióval és fehérborssal, pici citromlével ízesítjük, és ebbe forgatjuk a spenótot. Lehűtjük, tálaláskor reszelt kemény tojással díszítjük.

Vegyük figyelembe, ha a társaság tagjai között van, aki étel-, különösen tojásallergiával küzd. Nyilvánvalóan nem elhanyagolható a meghívottak létszáma sem – kisebb társaságban készülhetünk frissensültekkel, ám több ember esetében az egytálételekkel sok időt takaríthatunk meg. Utoljára, de nem utolsó sorban fontos felmérnünk anyagi lehetőségeinket is: a csirke kilója manapság körülbelül fele annyiba kerül, mint a bárányé.

Alapelvek

Ha a fentieket sorba vettük, rátérhetünk a menü összeállítására. Magyarországon a húsvét legfontosabb étkezése a vasárnapi ebéd, de a hétfői reggelit is sok családban megülik. Ez utóbbi kínálata könnyen összeállítható. A magyar hagyomány szerint húsvétkor kókonya, azaz a megszentelt ételek kerülnek sorra: tojás, kalács, sonka és sok helyen bárány. Az első három biztosan helyet kap a reggeli húsvéti tálon is. A szeletekre vágott füstölt főtt sonka, a vele együtt főtt, a sonkalétől finom, füstös ízt és színt kapott keménytojás és a foszlós kalács szinte egyet jelent a húsvéttal. Érdemes a tálon helyet szorítani a tavasz első friss "virágainak": a hónapos reteknek és az újhagymának is.

A húsvéthétfői reggelire várnak egész évben a hidegkonyha házi mesterei is: körözöttjükkel, sonkatekercsükkel, töltött tojássukkal, salátáikkal végre lenyűgözhetik a családot. Ne feledkezzünk meg az édesebb ízekről sem: túrós kalácstortával vagy húsvéti aprósüteményekkel kedveskedjünk az édesszájúaknak.

A vasárnapi ebéd az ünnep csúcspontja, ahol – különösen vidéken – többféle levest és főételt is szokás kínálni. Ez esetben tartsuk be a következő irányelveket: ugyanazon alapanyagot, húsrészt, mártást, köretet, sőt, konyhatechnológiai eljárást ne ismételjünk egy fogáson belül. A tradicionális alapanyagokról döntsünk elsősorban, melyiket milyen fogásként szeretnénk feltálalni – a bárányból például ugyanúgy készülhet tárkonyosan raguleves, mint főfogásként citromos bárányhús vagy hagyományos sült. Az utóbbi években a bárányhúst a megváltozott étkezési szokások – és nemkülönben a gazdasági megfontolások miatt – a baromfihús leszorítja az ünnepi asztalról, néhol pedig nyúlhús helyettesíti.Tojásból változatos előételek kreálhatók, a tojáskocsonyák és tojássaláták, de még a melegen készíthető tojáselőételek sorának is csak a fantázia szabhat határt. Fontos, hogy tekintettel legyünk a vegetáriánus, diétás étrenden lévő vendégekre is. Mindenképpen legyen olyan fogás az ételsorban, amit ők is fogyaszthatnak.

Italok

A menüalkotás fontos eleme a megfelelő italok kiválasztása. Aperitifnek húsvétkor leggyakrabban pálinkát szokás kínálni. Az ételsor első feléhez – az előételekhez, a fehér húshoz – száraz, félszáraz fehérbort adjunk, míg a vörös húsokhoz nehezebb vörösbort. A desszerthez szóba jöhet akár aszúbor vagy jégbor is, de húsvét idején sok családban készül házilag tojáslikőr, amit érdemes ekkor kínálni. Természetesen készüljünk az alkoholt nem fogyasztó vendégekre is – egy kis tavaszt csempészhetünk a poharukba frissen préselt zöldséglevekkel, ha már unnák az ásványvizet. A legstilusosabbak persze akkor vagyunk, ha a hagyományos szódásüveget tesszük az asztalra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Itthon

Ízlésre pofonok: a HVG húsvéti bortesztje

Több magyar sztárborász vörösborai túlárazottak - derült ki a HVG húsvéti vakkóstolásos bortesztjén, ahol ismét akadt fogyasztásra alkalmatlannak minősített hazai ital.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Benn a bárány, itt a húsvét!

Ha mostanság bekukkantanánk az öreg kontinens konyháira, nem érne minket különösebb meglepetés. Bizonyos húsvéti ételek szinte mindenhol az asztalra kerülnek. A kalács, sonka, tojás szentháromsága mellett a legkedveltebb fogások bárányból készülnek.