szerző:
Kovács Gábor

Egyenesen az üvegből isszuk, és igenis tudjuk, hogy a palack nyakába egy cikk lime-ot szokás gyömöszölni. Miért is?

A lime és a sör viszonya némileg hasonló a kaviár-citrom viszonyához. Eredetileg azért adtak mindkettőhöz citromot, hogy elfedjék azok kellemetlen szagát és netán romlottságra utaló ízét. Ez még akkor is igaz, ha hamisítatlan sörivó németek is előszeretettel tesznek citromkarikát a búzasörbe, arról a gyalázatról nem is beszélve, amikor egy finom sört felöntenek limonádéval…

A manapság világszerte igen népszerű sör, a Corona – és vetélytársa, a Sol – születési helyén évtizedekig igénytelen, olcsó terméknek számított, amelyet szegényparasztoknak és ipari munkásoknak készítettek. Ezeknek a söröknek a receptje a kukorica- és az árpamaláta mellett körülbelül 40 százalék rizst ír elő. Az ily módon „leolcsósított” sör kevés hozzáadott komlóval készül, így keserűség-értéke – az úgynevezett IBU – 10-12. Ez fele, harmada az Európában megszokott sörökének.

Mexikói sör. Jéghidegen az igazi
©

Jéghidegen kiváló frissítő azoknak, akik kemény fizikai munkát végeznek. Ez az, ami nem jellemezte a jómódú, idejüket szörfözéssel, csajozással múlató, ifjú amerikaiakat, akik egyszer csak felfedezték a mexikóiak „üdítőitalát”.  Először az amerikaiak tettek citromkarikát vagy lime-gerezdet a sörbe, ami derültséget és megrökönyödést váltott ki Mexikóban, bár szomorúan kell megállapítanunk, hogy ezt a szokást azután a helyiek is átvették. A mexikóiak eredetileg csakis a dobozos Tecate sört itták sóval és lime-mal (a tequillahoz hasonlóan).

A könnyű sörök világkarrierjüket azoknak a yuppieknek köszönhetik, akik visszatérve a mexikói utazásból New Yorkba, Londonba, Párizsba, Münchenbe meghonosították, hogy egyenesen üvegből igyák a Coronát – ezt néhány országban,nálunk is Coronita néven forgalmazzák – és a Solt, a palack nyakába egy cikk lime-t nyomva. Magyarországon sem a sörkedvelők kedvenc itala, inkább diszkó italnak, buli sörnek számít. Latin-Amerikának egyébként  meglehetősen régi sörfőző hagyományai vannak. Ám a tradicionális söreik egyenlőre még nem jöttek divatba.

Napi merítés

2009 legjobb sörei

Eltelt 2 hónap a 2010-es évből, így a szakembereknek volt elegendő idejük kiválasztani a 2009-es év legjobb söreit - olvasható a Pivo blogon.

Gazdaság

Sok sörben sok pénz van: a Stella gyártója hasig áll a profitban

A világ legnagyobb söripari csoportja, a belga-brazil-amerikai Anheuser-Bush InBev adózott eredménye tavaly 2008-hoz képest közel két és félszeresére, 4,613 milliárd dollárra emelkedett 1,927 milliárdról, míg bevétele 6,1 százalékkal 36,758 milliárd dollárra csökkent 39,158 milliárdról.

Vétek György Gasztro

Mi lesz a sör és a bor házasságából?

Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör! – tartja a mondás. De mi van akkor, ha a sör és a bor házasságra lép egymással? A sörfőzők ünnepelnek, a borászok pedig szentségtörést kiáltanak.