szerző:
Kovács Gábor

Egyenesen az üvegből isszuk, és igenis tudjuk, hogy a palack nyakába egy cikk lime-ot szokás gyömöszölni. Miért is?

A lime és a sör viszonya némileg hasonló a kaviár-citrom viszonyához. Eredetileg azért adtak mindkettőhöz citromot, hogy elfedjék azok kellemetlen szagát és netán romlottságra utaló ízét. Ez még akkor is igaz, ha hamisítatlan sörivó németek is előszeretettel tesznek citromkarikát a búzasörbe, arról a gyalázatról nem is beszélve, amikor egy finom sört felöntenek limonádéval…

A manapság világszerte igen népszerű sör, a Corona – és vetélytársa, a Sol – születési helyén évtizedekig igénytelen, olcsó terméknek számított, amelyet szegényparasztoknak és ipari munkásoknak készítettek. Ezeknek a söröknek a receptje a kukorica- és az árpamaláta mellett körülbelül 40 százalék rizst ír elő. Az ily módon „leolcsósított” sör kevés hozzáadott komlóval készül, így keserűség-értéke – az úgynevezett IBU – 10-12. Ez fele, harmada az Európában megszokott sörökének.

Mexikói sör. Jéghidegen az igazi
©

Jéghidegen kiváló frissítő azoknak, akik kemény fizikai munkát végeznek. Ez az, ami nem jellemezte a jómódú, idejüket szörfözéssel, csajozással múlató, ifjú amerikaiakat, akik egyszer csak felfedezték a mexikóiak „üdítőitalát”.  Először az amerikaiak tettek citromkarikát vagy lime-gerezdet a sörbe, ami derültséget és megrökönyödést váltott ki Mexikóban, bár szomorúan kell megállapítanunk, hogy ezt a szokást azután a helyiek is átvették. A mexikóiak eredetileg csakis a dobozos Tecate sört itták sóval és lime-mal (a tequillahoz hasonlóan).

A könnyű sörök világkarrierjüket azoknak a yuppieknek köszönhetik, akik visszatérve a mexikói utazásból New Yorkba, Londonba, Párizsba, Münchenbe meghonosították, hogy egyenesen üvegből igyák a Coronát – ezt néhány országban,nálunk is Coronita néven forgalmazzák – és a Solt, a palack nyakába egy cikk lime-t nyomva. Magyarországon sem a sörkedvelők kedvenc itala, inkább diszkó italnak, buli sörnek számít. Latin-Amerikának egyébként  meglehetősen régi sörfőző hagyományai vannak. Ám a tradicionális söreik egyenlőre még nem jöttek divatba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Napi merítés

2009 legjobb sörei

Eltelt 2 hónap a 2010-es évből, így a szakembereknek volt elegendő idejük kiválasztani a 2009-es év legjobb söreit - olvasható a Pivo blogon.

Gazdaság

Sok sörben sok pénz van: a Stella gyártója hasig áll a profitban

A világ legnagyobb söripari csoportja, a belga-brazil-amerikai Anheuser-Bush InBev adózott eredménye tavaly 2008-hoz képest közel két és félszeresére, 4,613 milliárd dollárra emelkedett 1,927 milliárdról, míg bevétele 6,1 százalékkal 36,758 milliárd dollárra csökkent 39,158 milliárdról.

Vétek György Gasztro

Mi lesz a sör és a bor házasságából?

Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör! – tartja a mondás. De mi van akkor, ha a sör és a bor házasságra lép egymással? A sörfőzők ünnepelnek, a borászok pedig szentségtörést kiáltanak.