Bejelentkezés  

A tökéletes spárga - receptek

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: recept; spárga;

„Ne feledd sose barátom, hogy a fölséges eledelnek a csúcsa a legfölségesebb” - tanácsolja nem kisebb ínyenc, mint Apicius.

Ebből is kitűnik, a császárkori rómaiak igen kedvelték a fölséges eledelnek titulált spárgát. Az egyiptomiak és a görögök már egy, minden bizonnyal vadon növő elődjét is fogyasztották. Hippokratész is megemlíti írásaiban, kiemelve sokrétű gyógyhatását. A kínai és indiai orvoslásban is előkelő helyet mondhat magáénak, sőt afrodiziákumként is számon tartották.

Európában aztán valami kifürkészhetetlen oknál fogva a középkorban egyszerűen eltűnt a spárga, s csak a 16-17. században bukkant fel a francia konyhákon. XIV. Lajos, a Napkirály igazán divatba hozta. Nagyjából ekkor bukkan fel Magyarországon is. Az első hiteles leírás Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszony szakácsától származik, aki szerint  spárgasalátát a legjobb fonnyasztva készíteni borsólével, írósvajjal és borssal. Ám a kontinensen nagyobb népszerűségre csak a 20. században tett szert. A legnagyobb kultusza Németországban van. A németek évente 13 ezer tonnát fogyasztanak a zöldségből, melyért Goethe is rajongott, a spárgafejeket ,,a legnemesebb német fejeknek” nevezve. A spárgát  egyes helyeken, ha nem is ilyen tisztelettel, de hívják még csirágnak, verébfűnek vagy nyúlárnyéknak is.

Fotó:

Itthon kétféle spárgával találkozhatunk a piacokon – a fehér és a zöld spárgával. A fehér spárgát földtöltésekben, úgynevezett 30-35 cm magas bakhátak alatt termesztik, ezért is fehér. A zöld spárga a föld felett nő, így a napsütés hatására klorofill képződik a növényben – ettől kapja üde zöld színét. Az íze erőteljesebb zamatosabb. Mindkét fajta spárgának legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes rész. Delikátesz zöldségeseknél fel-felbukkan még az apró, zöld, zsenge ázsiai változat is.

A fehér és zöld spárgából egyaránt készülhet krémleves, köret, egytálétel, saláta, de akár szuflét is varázsolhatunk belőle, sőt a zöld spárga nyersen is fogyasztható. Elkészíthetjük a spárgát alufóliába csomagolva is – tegyünk mellé ízlés szerint vajat vagy olívaolajt, egy kis fehérbort, lilahagymát, sajtot, sonkát, fokhagymát, citromot, frissen őrölt feketeborst vagy kaprot. Jól csomagoljuk be, és tegyük be a forró sütőbe 15 – 20 percre. A kis batyukba az ízek, aromaanyagok összeérnek, és így kiváló előételt vagy könnyű vacsorát készíthetünk belőle. A spárga nagyszerű köret lehet halakhoz, de  szárnyasokhoz is. Nem kell mást tenni csak feldarabolni 3 – 4 cm-es darabokra és wokban felmelegített vajba dobni. Csak pár percig forgassuk, rázzuk, hogy ropogós maradjon. 

A spárga ízéhez a nagyon erős fűszerek nem illenek, de a petrezselyem, a kapor, a metélőhagyma kiválóan harmonizál vele. A frissen préselt spárgalé kiváló vértisztító és bőrszépítő hatású. A spárgát nemcsak finom íze miatt érdemes fogyasztani. Folsavban, ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag. Erős vízhajtó és méregtelenítő, akár a vesekövet is képes kihajtani. Lúgtartalma helyreállítja a vér sav-bázis egyensúlyát. Kúraszerű fogyasztása csökkentheti, de még meg is szüntetheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat. Elpusztítja a vírusokat  és a rákkeltő anyagokat, serkenti a máj- s a veseműködést. A spárgában található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert. Serkenti a vérképződést, növeli a jótékony HDL-koleszterin szintet, így a szív- és keringési rendszerre is jótékony hatással bír. Nem csoda, hogy ennyi gyógyhatás mellett  Cato, a római író a zöldségek királyának tartotta. Emeljük mi is „királyi rangra” a spárgát  ez idő tájt, amikor a legnagyobb szezonja van

Tippek és fortélyok

- A fehér spárga fás alját elkészítés előtt vágjuk le, és a rügyet kihagyva vékonyan hámozzuk meg, különben kesernyés lehet a kész étel íze. A fehér spárga íze enyhébb a zöld spárgáénál.
- A zöld spárga zsengébb, így nem kell meghámozni, elég csak az alsó, esetenként csak az alsó harmad  fásabb részét meghámozni.
- Ha spárgát főzünk, ajánlatos csokorba kötve, álló helyzetben beállítani a forrásban lévő vízbe úgy, hogy a csúcsát ne érje a víz. A rügyek nagyon zsengék, akkor a legízletesebbek, ha a gőzben megpárolódnak. A vízbe tegyünk sót és pár csepp citromlevet, így a zöld spárga garantáltan megtartja a színét.
- A fehér spárga főzési ideje 15 – 20 perc, a zöld spárgáé 10-15 perc. Az időintervallum a szálak vastagságától függ.
- Alumíniumedényt nem szabad használni, mert elszínezi a zöldséget.
- A finom spárgás fogás elengedhetetlen feltétele a friss alapanyag. Ezért ne röstelljük vásárláskor megvizsgálni, hogy  friss-e. Azt figyeljük, hogy szép fényes, egyenletes legyen, ne legyenek rajta barnás foltok, és ha körmünket belenyomjuk, érezzük ropogósságát. Ha gumis érzetet ad, nyomásra behorpad , akkor a spárga már napokkal előbb leszedésre került.
- Egy másik biztos módja, hogy megtudjuk, friss-e a spárga, ha a zacskóból kiemeljük, és a spárgasípok alja kicsit nedves.
– Ugyancsak figyeljünk arra, hogy a spárga feje, csúcsa ne legyen elszíneződve, berepedezve. 
- A friss spárgát enyhén nedves konyharuhába csavarva is legfeljebb 2-3 napig érdemes tárolni a hűtőben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[[ Oldaltörés (Receptek) ]]

Egzotikus spárgakrémleves

50 dkg zöldspárga
3 dl kókusztej
4 dl zöldségleves
1  nagyobb fej édes hagyma apróra vágva
1 – 2 gerezd fokhagyma
1 dkg friss gyömbér apróra reszelve
1 teáskanál olívaolaj
1 citrom reszelt héja
Só, bors, szerecsendió

Fotó:

A spárgát mossuk meg, fás végeit távolítsuk el. A spárga csúcsait vágjuk le és tegyük félre, a szárait hámozzuk meg és   szeleteljük kisebb darabokra. A felforrósított olajba dobjuk a spárgadarabokat és a többi hozzávalót,az összetört fokhagymát, apróra vágott édes hagymát s gyömbért. Enyhén megpirítjuk, majd hozzá öntjük a kókusztejet és a zöldséglevest. Forraljuk fel, aztán lassú tűzön fedő alatt főzzük további 15 percig. A levest botmixerrel pürésítjük, fűszerezzük. A spárgafejeket ekkor dobjuk bele, további 4-5 percig főzzük. Tálaláskor olívaolajjal (vagy szójaolajjal, esetleg szezámolajjal) csepegtetve díszítjük. 

Sonkába tekert spárgacsokor kapros besamell mártásban

80 dkg zöldspárga (de fehér spárgából is elkészíthető)
1 evőkanál citromlé
1 – 2 evőkanál olaj
só, bors
8 szelet sonka
3 – 4 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
2 dl tej
2 dl tejföl
2 tojás
1 csokor kapor
5 dkg parmezán sajt
15 dkg   trappista sajt
 csipet szerecsendió

A spárga alsó részét levágjuk. (Ha fehér spárgából készítjük, meg is hámozzuk). A spárgát csokorba kötve forrásban lévő vízbe állítjuk úgy, hogy a csúcsok kiálljanak. A vízhez adjunk sót és a citromlevet, valamint  olajat. 10 – 15 percig főzzük. Amíg fő a spárga, készítsük el kapros besamel mártást. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, keverjük el benne a 2 evőkanál finomlisztet és állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet. Melegítsük addig, amíg besűrűsödik. Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A fehérjéből verjünk kemény habot. A sárgáját keverjük össze a tejföllel, majd elegyítsük a mártásba. Keverjük hozzá a borsot és a szerecsendiót, végül óvatosan forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. A megfőtt spárgát csurgassuk le, osszuk 8 kis csokorba és csavarjuk bele a sonkaszeletekbe. A csokrokat fektessük egy kivajazott tűzálló tálba (4 csokor egy réteg). A rétegekre öntsük rá a besamelmártást, szórjuk meg a kétféle, lereszelt sajttal. Forró sütőben 20 – 25 perc alatt készre sütjük. A tetejét díszíthetjük felkarikázott paradicsommal és aprított metélőhagymával. Fehérbor illik hozzá.

Hirdetés
Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X