Tökéletes spenót – recept

2010. május 25., kedd, 20:10 • Utolsó frissítés: 2012. március 09., péntek, 14:32
Szerző:


Címkék: ; ;

A spenótot vagy imádja valaki, vagy rosszul lesz már a láttán is. Szinte biztos, hogy aki nem Popeye csapatába tartozik, főleg azért ódzkodik tőle, mert csak a menzás, rántással ragacsossá tett főzelék jutott kényszerű osztályrészéül. Pedig a spenótból sokféle ízletes fogás készíthető.

A spenót avagy paraj nagy valószínűséggel Perzsiából származik, így bizonyára innen ered a zöldség perzsafű elnevezése is. Az arabok is perzsiai közvetítéssel ismerték meg, és mint közkedvelt zöldséget már a 8-9. században termesztették. Európában csak a 11. században vált ismertté és kedvelté – a mórok először a spanyolokkal etették meg. Innentől kezdve viszont  szinte a kontinens minden országában elterjedt, és népszerű zöldségféle lett. A világ más fertályain meg szinte főúri rangot kapott. Anno például a nepáli uralkodó nagy becsben tartotta, kiváltképp sokoldalú gyógyhatása miatt, így ajándékba küldött belőle a kínai császárnak is.

Spenótsaláta. Ásványi anyagok

Fotó:

Európában talán egyik legnagyobb és legismertebb rajongója a firenzei származású királyné, Medici Katalin volt. Kedvenc zöldségét konyhájában számtalan módon használták. Így a mai napig a spenótágyon feltálalt fogásokat a "la Florentine" azaz "firenzei” jelzővel találjuk az étlapokon. Sok évszázaddal később  fénykora minden bizonnyal Popeye figurájának megszületésével vette kezdetét. A gyerekek, reménykedve abban, hogy ugyanolyan méretes muszklikkal és erővel rendelkeznek majd, mint a spenótzabáló tengerész, maguk is kedvet kaptak a zöld szószhoz. Így az 1930-as években Amerikában a spenótfogyasztás a rajzfilm hatására harmadával nőtt.

A spenót Magyarországon a 16. századtól vált kedveltté. Sokféle néven közismert: nemcsak perzsa- vagy spanyolfűként, de tájegységenként más-más népies elnevezéssel is találkozhatunk: paraj, barátparéj, spinác, spenát, spinát, spinót. De bárhogy  is nevezzük, annyi biztos, az egyik legrégebben jegyzett, rengeteg gyógyhatással számon tartott zöldségféleségünk.

A spenót zöld levelei számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Gazdag kalciumban és káliumban, magnéziumban. Vasat is tartalmaz, de nem olyan kiugró mértékben, mint ahogy az elterjedt. A kiugróan magas vastartalom hiedelme nem máshonnan ered, mint egy 1870-es évekbeli tudóstól, aki a paraj vastartalmának feljegyzésekor egy tizedesvesszőt egyszerűen elírt. Mindez persze semmit sem változtat azon a tényen, hogy a spenót kiugróan magas tápértékű. Rengeteg antioxidánst is tartalmaz, így kiváló rákmegelőző hatású. S mint az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, befolyásolja a véralvadást, elengedhetetlen az egészséges csontozat kialakulásához. A rostokban gazdag zöldség emésztésserkentő és tisztító hatással is bír. Kiváló bőrbetegségekre, gyomorbajra, javasolt szív- és keringési rendellenességek kezelésére is. Jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet, lúgosító, antibakteriális hatású. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Természetesen a legtöbb ásványi anyag és vitamin akkor marad benne leginkább, ha nyersen fogyasztjuk, vagy csak nagyon rövid ideig pároljuk. Apróra tépett leveleit bátran adhatjuk hozzá a salátákhoz is. Egy kis vajon párolva, utólag fűszerezve kiváló köret is készíthető belőle. Túróval, juhtúróval nagyszerű ízegyüttest alkot, így tölthetünk  vele sós palacsintát  vagy rétest, leveles tésztát; gazdagíthatjuk a rakott krumplit is, az olasz tésztaféléket, de kiváló tölteléke a húsoknak, halaknak is. Egy kis tejszínnel, botmixer segítségével nagyszerű krémlevest is készíthetünk belőle.

Tippek, trükkök, fortélyok
- Ha szeretnénk, hogy a spenót megtartsa zöld színét, akkor tegyünk a főzővízhez egy kávéskanál szódabikarbónát.
- A salátákhoz lehetőleg a gyengébb, világosabb színű bébispenótot használjuk.
- A bébispenótot nem kell megtisztítani a szárától, de a nagyobb, erősebb darabok szárát és vastagabb erezetét  tanácsos eltávolítani, mert keserű ízt adhatnak.
- A friss spenót pároláskor, főzéskor nagyon sokat veszít a térfogatából – kb. fél kilónyi spenótból két maréknyi főtt vagy párolt spenótot kapunk. Így ezt mindenképpen vegyük figyelembe az adagoknál.
- A sötétebb levelű és keskenyebb, fodros szélű spenótnak az íze is erősebb, jellegzetesebb, mint a világosabb színűé.
- Fonnyadt spenótot sose vegyünk – nemcsak a tápanyagtartalmából veszített sokat, de ízetlen is.
- A megtisztított, átválogatott friss spenótleveleket mosás nélkül maximum 3-4 napig tárolhatjuk hűtőben.
- Ha megmostuk a spenótot, akkor nem nagyon lehet tárolni, fél napon belül ajánlatos felhasználni.
- A párolt spenót jól fagyasztható – és ha később kedvet kapunk hozzá, perceken belül elkészíthető.
- A spenót ízével nagyszerűen harmonizáló fűszerek: fokhagyma, bazsalikom, szerecsendió, bors.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptek »


Tökéletes spenót – recept




  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X