szerző:
Rapp Eszter

Hiányzik a kerek, a puha, a ropogós, a kicsi, a nagy, a magos, a sajtos, a sós. Mégsem mehetünk mindig moziba, csak a perec kedvéért, amit az ottani büféken kívül máshol nem nagyon majszolhatunk. De otthon miért is ne?

Ha szánunk rá egy kis időt, lesz nekünk nagyon puha, foszlós, leheletnyit édeskés, nyúlós sóval ízesített, díszített perecünk. Elkészítése semmilyen különleges hozzávalót nem igényel, és szinte lehetetlen elrontani. Kedvünk szerint formázhatunk belőle rudat, karikát, masnit is, vagy amit csak szeretnénk. De azért mégis a kerek perec az igazi. Só helyett megszórhatjuk füstölt sajttal, tökmaggal, napraforgómaggal, akár fekete szezámmaggal is.

Perec hozzávalók:

©

5 dl tej
50 g élesztő
4-5 evőkanál cukor
1 kg liszt
1,5 dl étolaj
egy tojás a kenéshez
3 evőkanál liszt
3 evőkanál só
víz

A tejet langyosítsuk meg (ne legyen forró, mert az élesztőgombák elpusztulnak), és keverjük el a cukorral és az élesztővel. 10-15 perc alatt meleg helyen futassuk fel. (Hab jelenik meg a tetején.) A lisztet, az olajat, és 1 evőkanál sót  meg a felfutott élesztőt tegyük egy tálba ,és gyúrjuk jól össze. Ha dagasztógépbe tesszük, akkor nagyjából 15-20 perc. Fedjük le a tálat konyharuhával és egy óra alatt, meleg helyen kelesszük a tésztát a duplájára.

Ha megkelt, gyúrjuk át a tésztát és lisztezett deszkán formázzunk pereceket (rudakat, karikákat). A perecet olyan vékony rúdból formázzuk, amennyire csak tudjuk, mert nagyon megkel és összenő. A tészta elég ruganyos, ha nehezen menne a formázás, vizezzük be a kezünket, az segíteni szokott. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A pereceket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket egy felvert tojással (ha sajtot, magokat használunk, ennél a pontnál szórjuk meg vele a pereceket) és mérettől függően süssük őket barnára 10-15 perc alatt az előmelegített sütőben. Miközben sülnek, 2 evőkanál sót és a lisztet keverjük el annyi vízzel, hogy sűrű, de valamennyire folyékony masszát kapjunk. A masszát csorgassuk kanállal a perecekre és toljuk őket vissza a sütőbe további 1-2 percre. Aztán már csak arra kell várnunk, hogy kicsit kihűljenek, és mehet a perecelés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: hamburger a háznál

Bár a hamburger szó hallatán leginkább kiráz minket a hideg, tudjuk, nem lebecsülendő rajongó tábora van Big Mac-nek és társainak. Egyes fórumokon hatalmas vita folyik a tökéletes burgerről és lelőhelyeiről.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: sajttorta

A New York Cheescake a Nagy Almában legalább olyan jelkép, mint a minden sarkon árusított, nem is kicsit kiábrándító városi „forró kutya”.