szerző:
Varga Márta

A pezsgő mindig varázslat és ünnep. Ragyogás a szürke hétköznapokban, kivételes hangulat a kivételes alkalmakkor. Most, év vége felé közeledve tartsanak velünk egy Champagne körútra, ahol a nagy pezsgőházak hagyományai és a nemes italokhoz kapcsolódó érdekes történetek egyaránt a varázslat részei.

Akár Champagne régió kiemelkedő városaiban, Reimsben vagy Épernay-ben, akár a környékükön elterülő szőlőskertek szívében fekszenek, a pezsgőházak elbűvölő helyek. Bemutatják az általuk készített italok történetét alapításuktól napjainkig. Az üzletekbe kerülő palackok címkéjén mindig szerepel a pezsgőház neve, amely egyedülálló stílust, kimagasló személyiségeket és hagyományokat képvisel.

Az alábbiakban – rangsorolás nélkül – röviden bemutatunk 10 nagy francia pezsgőmárkát, amelyek itthon sem ismeretlenek, hiszen a hazai üzletekben is kaphatók.

Billecart-Salmon – a 20. század győztese

Ha három szóban kellene jellemezni: finesz, egyensúly és elegancia. Ezek a Billecart-Salmon alapelvei. 1818-ban Nicolas Francois Billecart és hitvese, Elisabeth Salmon alapították a pezsgőházat Mareuil-sur-Aÿ-ban. Ma, majdnem kétszáz évvel később, leszármazottaik hetedik generációja irányítja a házat, megőrizve  függetlenségét és hagyományait.

Danis Rolland Billecart

A pezsgőház mostani tulajdonosa  igen kedveli kis hazánkat. Különösen Villány környékét, jó barátságot ápolva a Sauska pincészet tulajdonosával. Legutóbb júniusban látogatott hozzánk, amikor az Essencia Főzőiskolában Sauska Krisztiánnal együtt tartottak bemutatót és kóstolót különleges évjáratú pezsgőkből és borokból.

A Billecart család szőlő iránti szenvedélye megmutatkozik a cég székhelyének gyönyörű franciakertjében, ahol olyan Rosé Chasselas (vörös saszla) szőlő is található, melynek tőkéjét maga a ház alapítója, Nicolas Francois Billecart ültette Mareuil lankáira. A közepes méretű pezsgőház ismertségét könnyen megkedvelhető Brut, Brut Rosé és Blanc de Blancs borainak köszönheti. 1999-ben Stockholmban, a 20. század legjobb pezsgőit tartalmazó 150 tétel közötti versenyt a 1959-es évjáratú magnum (1,5 l) Billecart-Salmon Brut pezsgő nyerte meg. A kivételes évjárat csupán egyetlen palackját bocsátották árverésre a következő évben, 3300 fontért kelt el Londonban a Sotheby’s-nél.

Bollinger – a 007-es ügynök pezsgője

Az 1829-ben alapított Champagne Bollinger egyike annak a három pezsgőháznak, ahol az első erjesztést még ma is tölgyfahordókban végzik. A ház több mint 3000 tölgyfa hordóját a régió utolsó teljes munkaidőben alkalmazott kádárja gondozza. A családi tulajdonban lévő pezsgőház Aÿ -ban helyezkedik el, a Côte des Noirs szívében. Száraz, pirítós jegyeket mutató borai arról híresek, hogy nagy arányban tartalmaznak Pinot Noir szőlőt, amelynek mélységüket és eleganciájukat köszönhetik.

A Bollinger ház 1884-ben lett a brit királyi udvar hivatalos beszállítója. Victoria királynőtől megkapta a Royal Warrant kitüntető címet, és ezt az elismerést minden brit uralkodó meghosszabbította. A ház népszerűségéhez hozzájárult, hogy az 1980-as évektől James Bond, a 007-es ügynök is Bollinger pezsgőt fogyasztott. A Quantum of Solace filmben Daniel Craig például a La Grande Année 1999-es évjáratát.

Veuve Clicquot – az özvegy merészsége

A pezsgőházat Philippe Clicquot alapította 1772-ben. A Veuve Clicquot a kezdetek óta a Pinot Noir alapú, és különösen a rosé pezsgők specialistája. 1775-ben ez volt az első olyan ház, ahol rosé pezsgőt kóstoltak. 1803-ban François Clicquot, az alapító fia feleségül vette Reims polgármesterének a lányát, Barbe-Nicole Ponsardin-t. Clicquot asszony két év múlva, 27 évesen megözvegyült, és férje örökébe lépve átvette a cég irányítását. Ez akkoriban teljesen egyedülálló volt.
1810-ben a ház felvette a Veuve Clicquot Ponsardin nevet. (A veuve jelentése magyarul özvegy.) Az, ahogyan az özvegy irányította cégét – a merész tengerentúli vállalkozásoktól a meglepő technikai újításokig –, örökre megváltoztatta  Champagne régiót és a pezsgőgyártás művészetét.

Clicquot asszony 1816-ban feltalálta a rémuage avagy a rázás műveletét, amely eljárással a második erjedés során leülepedő seprő a palackból könnyebben eltávolítható. Ezt megelőzően a champagne nem az a kristálytiszta ital volt, mint amilyennek ma ismerjük, ezért fogyasztás előtt dekantálták. Az új módszer nagyban hozzájárult a champagne sikeréhez, és ahhoz, hogy borritkaságból közkedvelt itallá váljon.

A Veuve Clicquot legjelentősebb  vintage bora a ház fennállásának kétszáz éves évfordulóján, 1972-ben jelent meg La Grande Dame – a nagyasszony – néven. Úgy, ahogy Clicquot asszonyt kortársai emlegették. Az ő mottója ma is a pezsgőház alapelve: „Csak egy minőség elfogadható – a legjobb.” A ház palackjait díszítő narancssárga címke az egyik legismertebb Magyarországon. A márka 1986 óta az LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton csoport tulajdonában van, óriási reklámköltségvetéssel.

Dom Pérignon – az ínyencek kedvence

Dom Pérignon. A legjobb évjáratokból

Amikor a champagne feltalálásáról van szó, sokaknak rögtön Dom Pérignon bencés szerzetes, a hautvillers-i apátság pincemestere jut az eszébe. Ha valójában nem is ő találta fel a pezsgőt, az biztos, hogy szakértő borász hírében állt. Dom Pérignon pezsgőt szigorúan csak a legjobb évjáratokból készítenek, a márka alapelveinek megfelelően kizárólag a legjobb termőhelyek legjobb minőségű Pinot Noir és Chardonnay szőlőiből.

A Dom Pérignon stílusát meghatározza a Pinot Noir és a Chardonnay szőlők egyensúlyának megteremtésére irányuló törekvés. Célja a tökéletesség, az évjáratra jellemző változatos aromák és struktúrák összetettségének kifejezése. Az előkelő Dom Pérignon pezsgő az ínyencek és a hírességek egyik kedvence. A Karl Lagerfeld által megálmodott kampányban a Moët et Chandon – Franciaország legnagyobb pezsgőházának – prémium pezsgőjét Claudia Schiffer és Eva Herzigova reklámozta.

Krug – a pezsgők Rolls- Royce-a

1843-ban a Krug megalapítója, Johann-Joseph Krug, hátat fordítva kényelmes pozíciójának egy jól működő pezsgőháznál, a maga útját kezdte járni, és megalapította saját pincészetét. Megvolt a tehetsége ahhoz, hogy véghezvigye elképzeléseit, és megalkosson egy új, a többitől eltérően strukturált ízvilágot. A következő generációk pedig nem csupán tiszteletben tartották a korábbi eredményeket, hanem meg is erősítették azzal a büszkeséggel és szenvedéllyel, amellyel mesterségüket folytatták hat generáción át.

A pezsgők Rolls-Royce-aként is emlegetett a Krug, a szakértők és műértők nagy kedvence, a letisztultság és az egyéniség megtestesítője. A legjobb parcellákról származó szőlőszemek lelkiismeretes kiválasztásától, a kisméretű tölgyfahordókban történő erjesztésen, a borházasítás kényes műveletén keresztül a pincékben töltött, legalább hét évig tartó érlelési folyamatig, a Krug champagne készítése a gondoskodás és a páratlan szakértelem mintapéldája. Kedvelői között volt Ernest Hemingway is.

A Krug pezsgők minőségét persze az áruk is tükrözi. A Grand Cuvée ára 40 ezer forint körül van, az évjáratos  palackoké 70 ezer forinttól kezdődik, de az 1995-ös Clos du Mesnil (ami kizárólag egy termőhely Chardonnay szőlőjéből készült) egy palackja körülbelül 150 ezer forint. A legmagasabb áron elkelt pezsgők világrekordját a híres 1928-as évjárat egy aukcióra bocsátott palackja tartja: 2009 márciusában, Hongkongban, több mint 4 millió forintot adott érte egy gyűjtő.

Laurent-Perrier – kastélyszállók asztalára

A következetességéről híres Laurent-Perrier pezsgőház 1812-es megalapítása óta Tours-sur-Marne-ban áll. 1949 óta a ház a századik helyről világszerte a negyedik helyre lépett elő a legnagyobb pezsgőházak listáján. E mögött a bámulatos eredmény mögött nagyrészt Bernard de Nonancourt, az ő lelkesedése és merész vállalkozói vénája áll.

A Laurent-Perrier mára identitást teremtett magának könnyed, kellemes boraival, melyek készítése alapos ismereteken és nagy tapasztalaton nyugszik. Az első olyan pezsgőház volt, amely nagyobb arányban használt fel Chardonnay szőlőt Brut L-P pezsgőjéhez, ezzel jegyezve a ház stílusát. A Laurent-Perrier arculatának megerősítéséhez hozzájárult az innovatív csomagolás és a visszafogott, elegáns design.

A Laurent-Perrier a Relais et Châteaux hivatalos champagne partnere. Az 1954-ben alapított Relais et Châteaux 55 ország 475 legjobb, legelegánsabb szállodájának és gourmet éttermének gyűjteménye.

[[ Oldaltörés (Államfői koccintások) ]]

 

Moët & Chandon – a császár emlékére

Franciaország legnagyobb pezsgőházát, a Moët et Chandon-t 1743-ban alapította Claude Moët. A ház hihetetlen mennyiségű non-vintage pezsgőt gyárt Brut Imperial vagy White Star néven. Az “Imperial” nevet a Moët et Chandon 1863-ban vezette be, Napoleon előtt tisztelegve. A Moët et Chandon 1000 hektárnyi szőlővel, a Champagne régióban a legnagyobb birtokkal rendelkezik változatos termőhelyeken – a létező 319 cru közül mintegy 200 termőhelyet a ház irányít. A források ilyen mértékű gazdagsága biztosítja a Moët et Chandon pezsgőihez a legjobb gyümölcsöket. 28 km-es pincehálózata ma is 30 méterrel az Epernay-ben álló történelmi székhely alatt terül el.

Az éves szinten értékesített 25 millió palack több mint kétszerese a legközelebbi versenytárs, a Veuve Clicquot eladásainak. Mindkét márka az LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton csoport tulajdonában van.

Mumm – a becsületrend vörös szalagjával

Mumm. A Forma-1 hivatalos peszgője

A Mumm család – melynek felmenőit egészen a 12. századig jegyzik – 1761-ben kezdett borkészítéssel és forgalmazással foglalkozni Kölnben. Franciaország és Németország jó kapcsolatának köszönhetően pedig 1827-ben három Mumm fivér a francia királyok koronázási városában, Reimsban alapított pezsgőházat. A G. H. Mumm ma a harmadik legnagyobb champagne előállító, világszerte közel 8 millió eladott palackkal évente.

A nagy presztízsű G. H. Mumm dinamizmusát tökéletesen kifejezi az, hogy 2000 óta a Forma 1-es nagydíjak hivatalos pezsgője. Az első három helyre beérkező autóversenyzők minden futamon a G. H. Mumm Cordon Rouge 3 literes (jeroboam) palackját locsolják szét győzelmük örömére, és a rajongók is ugyanezt az italt fogyaszthatják a VIP paddockokban vagy a Forma 1-es exkluzív partikon. A Cordon Rouge pezsgőt 1887 óta készíti a ház, a vörös szalag a francia becsületrendre utal.

Louis Roederer – a cár hivatalos udvari szállitója

1776-ban Reimsban alapították meg a Louis Roederer pezsgőházat. Két és fél évszázaddal később a Louis Roederer, az egyik legnagyobb pezsgőház, még mindig független családi válllakozás. Generációknak sikerült megőrizni és tovább gazdagítani a Roederer hagyományokat, létrehozva a világ legrangosabb italai közé sorolt borokat.

A 19. század második felétől a Louis Roederer meghódította a legnagyobb piacokat, a német fejedelemségeket, az Osztrák-Magyar Monarchiát, Svédországot és legfőképp a hatalmas Oroszországot. II. Sándor cár a Roederer nagy kedvelője volt, ezért elküldte pincemesterét Reims-ba, hogy  rendeljen a számára egy különleges italt, egy special cuvée-t. Miután 1876-ban a Roederer ház értesült arról, hogy a cár megsértődött, mert az ő asztalánál felszolgált, fehér vászonba csomagolt palackokat semmi sem különböztette meg a közönséges halandók számára is elérhető palackoktól, hívtak egy flamand üvegkészítő mestert, aki kristálytiszta, lapos aljú üveget tervezett. Így született meg a titokzatos prestige cuvée, a Cristal, uralkodói címerrel díszített előkelő palackba töltve. II. Miklós uralkodása alatt a Louis Roederer pezsgőháznak “Az Orosz Udvar Hivatalos Szállítója” címet adományozták, de az Októberi Forradalom szomorú véget vetett a fél évszázadig tartó szövetségnek.

A világ egyik legünnepeltebb prestige cuveé-je, a Louis Roederer Cristal ma Hollywood egyik kedvence. A Louis Roederer évente körülbelül 3,2 millió palack pezsgőt gyárt, melynek 70-80 százaléka a Louis Roederer Brut Premier.

Taittinger – amivel az államfők koccintanak

1931-ben Pierre Taittinger hozta létre a pezsgőházat az 1734-óta működő Forest-Forneaux, a Champagne régió harmadik legrégebbi borpincészete alapjain.

Champagne borvidék

A Champagne appellation, Franciaország legészakabbra fekvő és leghűvösebb borvidéke, Párizstól északkeleti irányban 120 kilométerre található. A terület körülbelül 80 ezer hektár, amelyből 75 ezer hektár szőlővel beültetett és aktívan művelt. A szőlőkertek főleg Reims és Épernay városok körül terülnek el Marne megyében, de átnyúlnak Aisne és Aube megyébe is. A termőhely jellegzetességeire – a talaj, éghajlat és a szőlőfajták világszerte egyedülálló kombinációjára – vezethető vissza a champagne különlegessége.

 

A champagne készítéséhez a szabályozások szerint három szőlőfajta engedélyezett: Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay.

A nagyrészt Chardonnay szőlővel beültetett Taittinger birtok, amely a régió három legnagyobb kiterjedésű szőlőbirtokának egyike, tökéletes megtestesítője a ház filozófiájának és stílusának. Friss, citrusos aromájú Comtes de Champagne cuvée-jük az egyik legemlékezetesebb Blanc de Blancs, a Cote des Blancs vidékről származó borok házasításával készül.

A világsztárok és államfők által gyakran választott Hôtel de Crillon az egyik legelőkelőbb hotel Párizsban. A Concorde téren álló szálloda Taittinger terme, melyben elegáns zártkörű rendezvényeket tartanak, nem véletlenül kapta ezt a nevet: 2005-ig a Crillon a család tulajdonában volt. Az évente 5 millió palackot értékesítő pezsgőház mellett 2005-ig a Taittinger család érdekeltségébe tartoztak olyan luxustermékek is, mint a különleges Baccarat Crystal vagy az egyedülálló Annick Goutal parfümök.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

A klímaváltozás jót tesz a francia pezsgőnek

Mi riaszt legjobban az általános felmelegedésben? A jó évjáratok szaporodása - ez a vicc járja francia pezsgőgyártók körében a koppenhágai klímakonferencia közeledtével.