szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alkotó pihen, a hatóság forog, mondhatni, keres és talál. Ezúttal Bács-Kiskun megyében van harminc napja egy borászatnak, hogy elgondolkozzon, hogyan tovább – répacukor nélkül.

A borhamisítás nem megy ki a divatból, úgy tűnik, pláne rosszabb évjáratok után, újra s újra megéri a kockázatot. A területileg illetékes mezőgazdasági szakigazgatósági hivatal munkatársai a kiskőrösi Vincsa kft. édes életének vetettek végett mostani ellenőrzésük során, egy hónapra bezáratva az üzemet. Négy féle – igaz, még forgalomba nem került – seprős és hordós fehér borról állapították meg, hogy  tényleges alkoholtartalmának 31-51 (!) százalékát a bőségesen hozzáadott répacukornak köszönheti.

Az Agromonitor jelentése szerint, akár több ezer hektoliter is forgalomba kerülhetett volna a hamisított borból.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gazdaság

Borhamisítás répacukorral

Répacukorból származott a bor alkoholtartalmának 80 százaléka egy soltvadkerti pincészet 260 hektoliteres hordós bortételében – idézte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a honlapját a baon.hu.

MTI Vállalkozás

Borhamisítókat fogtak el a vám- és pénzügyőrök

Borhamisítókra csaptak le Soltvadkerten a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai egy borpalackozással foglalkozó üzemnél, amikor egy magyar tartálykamionnal 36 ezer liter kiforrt cukorcefrét akartak lefejteni - tájékoztatta közleményében Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.