Húsvét a konyhában - hétvégi menü

2012. április 06., péntek, 12:41 • Utolsó frissítés: 2012. április 06., péntek, 14:07
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Nagy ünnep, nagy erőpróba. Bevásárlás, főzés, terítés, mosogatás küldi padlóra az embert, meg az idegeskedés. Megvettünk-e mindent, befér-e a hűtőbe, jól sikerül-e a kaja, készen leszünk-e időben, nem lesz-e veszekedés az asztal körül, ahogy az már lenni szokott sátoros ünnepek alkalmával. Nem lesz! Legalábbis,ha a menün múlik.

A menün pedig végképp ne múljon, mert olyan összeállítást ajánlunk, amelynek az elkészítésétől sem az idegeink nem roppannak össze, sem családi kötelékeink nem szakadnak szét, de még a pénztárcánkat sem kell teljesen kiürítenünk.

Három napra készültünk: szombati vacsora, vasárnapi ebéd és hétfői locsoló- vendégváró falatkák.Mennyiségeket nem adunk meg, a receptek inkább inspirációjellegűek, az arányokra kitérünk, de a mennyiségeket ez alkalommal a felhasználóra bízzuk.

Az elmaradhatatlan füstölt sonkát feltétlenül javasoljuk, de azt ajánljuk, legalább egy részét áldozzuk be az újítás oltárán. Ha szeretnénk viszonylag kevés fáradozással megúszni a három napot, akkor pedig a szombati adagra szánt mennyiség háromszorosát vegyük. A kezdeti nagyobb beruházás igen rövidtávon megtérül. Már a harmadik napon.

A sonka kiválasztáshoz és főzéséhez itt most nem adunk tippeket. Csak annyit, hogy ne válasszunk sovány húst,legyen rajta egészséges zsírréteg. Aki takarékoskodni is szeretne, vegyen inkább olcsóbb füstölt csülköt. Kiváló húsvéti sonka lesz belőle, ha miután megfőtt és kicsontoztuk, még langyosan szorosan összekötözzük vagy szorosan fóliába csomagolva alaposan behűtjük. És még egy: ha a levét nem használjuk fel az ünnepek alatt, tegyük el a mélyhűtőbe, jó lesz majd levesekhez, főzelékekhez.

Szombat

Főtt sonka, tonhalas töltött tojás, friss zöldcsokor

Előkészületek:
A majdnem puhára főtt sonkát lecsepegtetjük, letörölgetjük és kihűtjük. Ez történhet akár már péntek este is. A zsírosabb, nehezen szeletelhető részt, a forgácsokat azonnal tegyük félre, fel se tálaljuk, a harmadnapi hasénkban lesz a helye.   A sonka egyharmadát vékonyra szelve az ünnepi hidegtálra tesszük, a maradék egyharmadot pedig a szombati ebédre preparáljuk a következő módon: páclét készítünk szójaszósz, bors, mustár, balzsamecet, olaj és méz hozzáadásával. A szép vastag szeletekre vágott sonkákat belemártogatjuk a páclébe és behűtjük.

Fotó:

Tonhalas töltött tojás
A félbevágott főtt tojások sárgáját olajtól lecsepegtetett tonhalkonzervvel, sóval, borssal, citromlével, kevés majonézzel (vagy csak mustárral) simára keverjük. A tonhal és a tojássárgája ideális aránya fele-fele. Visszatöltjük a fél tojásokba és olíva- vagy kapribogyóval,apróra vágott metélőhagymával díszítjük.

Zöldségek csokra
Tegyünk az asztalra kis váza zöldséget. Ez nem vicc. Az újhagymát, a kápia paprikát, a répát és a zellerszárat kiválóan tudjuk úgy rendezgetni, hogy virágcsokornak tűnjön. Különlegessé, ünnepivé varázsolja az asztalt, bár alapvetően semmi különös nincs benne. Az olaszok egy kis tálkában fűszeres olívaolajat is tálalnak hozzá, belemártogatják a zöldséget, csak úgy puszta kézzel, és azonnal be is kapják.

Fotó:

Vasárnap

Főtt-sült sonka krumplipürével és vitaminsalátával

Pácolt sült sonka
A teflonserpenyőt jól felforrósítjuk és a bepácolt sonkaszeleteket hirtelen barnára sütjük benne. A páclé istentelenül fröcsköl majd, és serceg, és beteríti az egész konyhát, ha nem ügyelünk, és/vagy nem tesszük az egészet magas falú lábosba serpenyő helyett. A kellemetlenségekért cserébe olyan isteni illatok csapnak fel a levegőbe,hogy máris nyerésre állunk a családnál.   A sonkaszeleteket a krumplipüré mellé szedjük, és már tálaljuk is.

Vitaminsaláta
A tavaszi vitaminsaláta lényege, hogy ne legyen benne se főtt zöldség, se majonéz. Minél naturálisabb, frissebb és ropogósabb, annál inkább illik a tavasz köszöntésére. Azt javasoljuk, hogy a szombatról megmaradt zöldségeket aprítsuk össze, tegyünk még hozzá kedvünk szerint retket, uborkát, paradicsomot, locsoljuk meg kevés olívaolajjal és citromlével, ahogy az egy rendes salátánál szokás. Só és bors talán sem kívánkozik hozzá, tekintettel a meglehetősen fűszeres sonkára.

Fotó:

Tipp:
A krumplipürét is feldobhatjuk kicsit, ha nem tejjel, hanem tejszínes krémsajttal vagy mascarponéval készítjük. Sokkal krémesebb és habosabb lesz, igaz, drágább és kalóriadúsabb is.

Még vasárnap kell gondoskodnunk a hétfői vendégváró falatokról is. Estére kicsit jól is jön már visszavonulni a konyhába,addig is békén hagynak. Pár perc az egész. Az alapanyag nagyon olcsó és egyszerű elkészíteni. Mindenféle töltelék mehet bele, sós is, édes is. Ezekért a tulajdonságaiért nevezték nagyanyáink így: „áldani fogsz érte” tészta. Ráadásul a mélyhűtőben türelmesen megvárja, míg kedvünk támad sütni. Mindig dupla adagot készítsünk, és a felét máris spájzoljuk be a jégen.

Hozzávalók:
½  kiló liszt, ¼  kiló margarin, egy csipet só, fél kocka élesztő, 1 tojás, egy pohár tejföl. Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a sóval és az élesztővel, majd a tojást és a tejfölt is belekeverjük. Elvileg szép sima, könnyen gyúrható tésztát kapunk. Ha kicsit ragad a kezünkhöz, ami előfordulhat, hiszen sem a tejföl minőségére, sem a tojás nagyságára nincs garancia, toljuk meg még egy kevés liszttel. Egy éjszakára nejlonzacskóba csomagolva pihentessük a hűtőben.


Hétfő

Sonkás hasé

A sonkás haséhoz szükségünk lesz a főtt sonkából eltett morzsalékra és a zsírosabb darabokra, amelyeket ledarálunk, vagy nagyon apróra vágunk és tejföllel, nyers tojással elkeverjük. Ízesíteni nem kell, legfeljebb egy kis bors vagy mustár kívánkozik bele.  Akkor lesz jó az állaga, ha sűrűn kenhető. Az előző nap hűtőbe tett tésztát nyújtsuk 2-3 milliméter vastagságúra, és halmozzunk rá egy nem túl vastag kolbásznyi tölteléksávot. Ezután göngyöljünk fel annyit, hogy a második réteg tészta legalább 2-3 centire fedje az elsőt, és a hurkaszerűvé tekert rudat vágjuk kétujjnyi darabokra. A műveletet addig ismételjük, míg van tészta és töltelék. Tegyük tepsibe, és jó forróra előmelegített sütőben süssük, amíg aranyszínű lesz. Ha tojással kenegetjük a sütés előtt, és kicsit meg is sózzuk a tetejét, a tölteléket pedig már előzőleg borsoztuk, kiváló sör- vagy borkorcsolya válik belőle, tehát húsvétra (is) épp ideális.

Tipp:
Ha édes tésztát is szeretnénk az asztalra tenni, tölthetjük gesztenyemasszával, dióval vagy vaníliás-mazsolás túróval is. Ez utóbbit inkább batyuformába csavarjuk, így kisebb a veszélye, hogy kifolyik. Az édességnek elkészített „áldani fogsz” tetejére porcukrot hintsünk, mert maga a tészta szinte semleges ízű.

 

Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár

Az orosz-magyar barátság jegyében csillog a Godunov Restaurant & Vodka Bár a Bazilikától csupán néhány lépésnyire.

Hirdetés


Húsvét a konyhában - hétvégi menü




  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X